MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Abutilon (Algemeen)

Groeit in 79 tuinen

Latijnse naam
Abutilon (Algemeen)
Andere benamingen
Chinese Lantaarn
Hoogte
50 - 140 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Er zijn meer dan honderd soorten en wel honderdvijftig variëteiten van Abutilon. Abutilon komt uit Zuid-Amerika. In landen als Chili, Uruguay en Brazilië is de struik inheems. Hij behoort tot de grote familie van de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Tot deze familie behoren o.a. ook Hibiscus, Lavatera, de stokroos en katoen (Gossypium). Abutilon is vooral geschikt als serreplant, voor een plaats op het balkon en terras en in mindere mate voor een plaats in de border.

Abutilon produceert nogal lichte, dunne twijgen, waardoor de plant een meestal overhangende vorm heeft. Van enkele soorten hangt de bloem met z'n vijf kelkbladen naar beneden. De kelkbladen hebben de vorm van een bol. Deze soorten worden voornamelijk door kolibries bestoven. Andere soorten daarentegen hebben een bloem, die wijd openstaat. Deze bloemvorm doet denken aan die van Hibiscus. De soorten uit Uruguay en Brazilië behouden hun blad en zijn groenblijvend. De soorten uit koele delen van Chili zijn overwegend bladverliezend. Abutilon is er in vele kleuren: rood, oranje, geel, wit, mauve, scharlakenrood, mauvepaars. Er zijn er ook met goudkleurig of wit gespikkelde bladen.

Verzorging
Abutilon groeit en bloeit graag op een tegen de wind beschutte, warme plaats. Zet de plant niet in de volle zon; getemperd zonlicht is het beste. Een struik, die in de volle zon staat, laat het blad krullen en verliest dat blad uiteindelijk. Abutilon groeit ook graag in een hanging basket. De bloemen en de vorm van de struik komen dan in het bijzonder in beeld. Voorzie de struik zeer regelmatig van water en eens in de twee weken van vloeibaar plantenvoedsel voor bloeiende planten. Zet Abutilon pas buiten als er absoluut geen vorst meer komt. Door een te lage temperatuur stagneert de groei. Overwinter de struik bij een minimale temperatuur van tussen de 6 - 12 °C.

Plagen
Wie Abutilon in de tuin zet en denkt dat zonder omkijken het wel goed gaat met de struik kan bedrogen uitkomen. In dat geval kunnen er bladen afvallen, maar dat is niet erg. Overwinteren bij een hogere temperatuur van tussen de 18 - 20 °C. zorgt voor een continue bloei, die echter wat minder is als in het bloeiseizoen. In het laatste geval blijven de bladen ook aan de struik.

De struik wordt graag bezocht door rupsen, bladluis en aardvlooien. Zet de struik daarom niet in de volle grond of border. Spint en witte vlieg kunnen ook onaangename gasten zijn.

Snoeien
Abutilon x hybridum en Abutilon megapotamicum en hun variëteiten worden van begin tot midden voorjaar gesnoeid. De struik bloeit namelijk op hout van het lopende jaar. De struik reageert goed op snoeien. Verwijder altijd uitgebloeide bloemen.
Abutilon x hybridum: kort alle zijscheuten in tot circa tien centimeter. Een struik met alleen één hoofdscheut wordt tot de helft van zijn lengte ingekort. De struik zal zich hierdoor gaan vertakken.
Abutilon megapotamicum: knip kale takken/stengels terug tot op een goede knop op een goede zijscheut. Kort de groeischeut van het voorgaande jaar in tot eenderde van de lengte.
Abutilon vitifolium: snoei deze soort na de bloei, in de zomer. Snoei altijd eerst dode en beschadigde stengels weg. Knip zijscheuten met tweederde van hun lengte terug. Verder niets doen. Anders kan de natuurlijke vorm hierdoor teniet worden gedaan door de vele zijscheuten, die dan ontstaan.

Variëteiten van Abutilon x hybridum

Variëteit - Bloemkleur - Bijzonderheden

 • 'Ashford Red' rozerood 1 - 2 meter hoog. Grote bloem. Bloeit de hele zomer.
 • 'Cannington Red' rozerood Tot 2,50 meter hoog. Rijk bloeiend. Blad goudbont.
 • 'Golden Fleece' goudgeel Tot 2,50 meter hoog. Rijk bloeiend.
 • 'Kentish Belle' goudoranje 2 meter hoog. Groenblijvend. Behaarde bladen
 • 'Nabob' oranjegeel 2 meter hoog. Bloeit de hele zomer.
 • 'Orange King' diep oranje 2 meter hoog. Rijk bloeiend.
 • 'Ruby Glow' roodoranje 2 meter hoog.
 • 'Souvenir de Bonn' roodoranje Tot 2,50 meter hoog. Goede groei en bloei. Bloemen rood geaderd. Blad goudbont.


Variëteiten van Abutilon megapotamicum

Variëteit - Bloemkleur - Bijzonderheden

 • 'Marianne' roodoranje Opgaande groeiwijze, tot 2,50 meter hoog. Bloeit de hele zomer.
 • 'Thomsonii' lichtoranje Tot 2,50 meter hoog. Opgaande groeiwijze.
 • 'Wisley Red' donkerrood Tot 2,50 meter hoog. Mooie, stevige struik.
 • 'Variëgatum' diep roodoranje 80 centimeter hoog. Kruipende vorm. Goudgeel gevlekt blad. Kelk uiteinde bijna wit.


Variëteiten van Abutilon vitifolium

Variëteit - Bloemkleur - Bijzonderheden

 • 'Album' zuiver wit 3 - 3,50 meter hoog. Voor tegen een gevel. Bloemen 10 cm groot.
 • 'Veronica Tennant' lichtlavendel Tot 2,50 meter hoog. Opgaande groeiwijze.