MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Japanse vingerplant

Foto: Japanse vingerplant
Foto: Japanse vingerplant
Foto: Japanse vingerplant

Fatsia japonica of Vingerplant is een struik met grote glanzende niet afvallende bladeren die tot 3-4 meter hoog kan worden.

De bladeren zijn diep gelobd ( 7 tot 9 lobben) en  meten 20 tot 50 cm.

Doet in schaduw of half-schaduw, heeft een grote diversiteit aan bodems,ook kustklimaat.

De bloeiwijze is een umbella die heel sterk op klimop gelijkt.(Hedera helix).Fatsia japonica   is trouwens gekruisd met Hedera helix tot Fatshedera, een plant die beide eigenschappen combineert, waaronder de winterhardheid van klimop..

Fatsia japonica is afkomstig uit Oost-Azië en kan zowel als kamerplant of kuipplant grootte afmetingen bereiken. In de praktijk wordt deze plant dikwijls eerst als kamerplant gehouden. Wanneer hij te groot is uitgegroeid, kan hij nog eens aan een tweede leven in de tuin beginnen. 
In een kuip kan deze indrukwekkende plant een hoogte van 4 meter bereiken. Best op een beschutte plaats zetten anders best steunen en vastbinden aan een bamboestok zodat de stengel niet kan breken. De gewone vingerplant heeft grote, donkergroene, leerachtige bladeren aan lange stelen. Het dik generfde, glimmende blad straalt immers iets zinderends uit en herinnert aan paradijselijk oorden, exotische stranden, kletterende watervallen en oogverblindende landschappen. 

In oktober verschijnen er witgele bloemschermen die mieren blijkbaar aantrekkelijk zouden vinden. Na de bloei verschijnen zwarte zaden, tenminste als de plant niet voordien is bevroren. Er zijn weinig planten die in de kustgebieden kunnen worden toegepast. Fatsia japonica kan hier zonder meer aangeplant worden. Ook op plaatsen waar planten over het algemeen zwaar te verduren krijgen, zoals bermen, kan de F. japonica toegepast worden. De F. japonica is in alle opzichten goed toe te passen in de (exotische) tuin. 

Er dient er wel rekening mee gehouden te worden dat de plant giftig is. Op dit moment wordt de plant slecht sporadisch aangeboden als tuinplant, als kamerplant is hij wel volop te verkrijgen en tegen prijzen die zeer aantrekkelijk genoemd mogen worden. Dus een goede reden om deze plant eens uit te proberen. Let er wel op dat de plant in het najaar niet vanuit een warme omgeving direct buiten wordt uitgeplant.

Verzorging:

Veeleisend is de vingerplant niet: een koele lichte plaats zonder directe zonnestralen is voldoende voorjaren lang plezier. Af en toe een sproeibeurt wordt zeer op prijs gesteld. ´s Zomers kan deze plant ook buiten op uw terras of balkon op een schaduwrijke plaats voor een verrassend vakantiegevoel zorgen, verwennerij dus! 

Volgens een aantal tuinboeken is deze plant semi-winterhard (-10 ºC). Dus zachte winters zouden geen problemen mogen opleveren. Er wordt melding gemaakt van tot flinke struiken uitgegroeide exemplaren die al een aantal winters hebben overleefd. Wel kan er bij al te strenge winter bladschade ontstaan. Om de plant tijdens al te strenge koude periodes te beschermen is het raadzaam deze af te dekken, bijvoorbeeld met een rietmat.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend