MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Schijnaugurk Schijnaugurk +

Groeit in 887 tuinen

Latijnse naam
Akebia quinata
Andere benamingen
klimbes, Chocoladewingerd
Hoogte
300 - 800 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal, Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Mooie klimplant, heerlijk naar vanille geurende paars-roze bloemen (april-mei), mannelijke en vrouwelijke bloemen verschillend in vorm, kleur en grootte.
Decoratief handvormig blad. Heeft een draad of hek nodig om tegen te klimmen. Wordt tot 10 meter hoog indien niet gesnoeid.

Halfwintergroen, goed vorstbestendig.

Wordt in de UK als een invasieve plant beschouwd, maar verspreidt zich in België nog niet in het wild.

Uiteindelijk zullen er hele bijzondere, grijsblauwe, langwerpige vruchten (5-10 cm lang en 4 cm breed) ontstaan, deze bevatten de zaden en er omheen een witte, bijna vloeibare vruchtmassa. De inhoud is in zijn geheel eetbaar met een structuur als de granaatappel. Met een beetje citroensap is het een lekkernij! De schil is bitter, maar na bakken is ook deze een heerlijkheid. De jonge uitlopers van de Akebia zijn heerlijk door de sla en van ouder blad maak je een gezonde thee. Er zijn in de Chinese geneeskunst veel toepassingen bekend tegen o.a. infecties. Tenslotte zijn de 1-jarige twijgen na de winter geschikt als vlechtmateriaal voor manden. Voor goede vruchtzetting is het wijs om met een kwastje de pollen van de mannelijke bloemen (meestal bovenin de plant) in aanraking te brengen met de stampers van de vrouwelijke bloemen.

Standplaats

Zon / Half-schaduw, goed gedraineerde voedselrijke lichtzure vochtige (GEEN natte) grond. Om vruchten te kunnen verkrijgen heb je wel verschillende planten (in elkaars buurt) nodig zodat kruisbestuiving van deze eenhuizige planten plaats kan vinden. 

Onderhoud

Akebia quinata bloeit op 'oud hout'. Lange scheuten kunt u eventueel inkorten op 2-3 ogen van de hoofdgesteltak.

Berichten over deze plant