Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ui 'Noordhollandse strogele'

Allium cepa 'Noordhollandse strogele'  • 

Foto: Ui 'Noordhollandse strogele'

'Noordhollandse Strogele' is een zaaiui die in één seizoen wordt opgekweekt tot een forse, platronde gele ui. De houdbaarheid van het ras is uitstekend en de uien hebben een lekkere, pittige smaak. Uien hebben een lange groeiperiode, vroegtijdig zaaien is dan ook belangrijk.
De uien kunnen geoogst worden zodra het loof vergeelt en omvalt (strijken). Laat ze goed drogen, dat kan bij droog weer op de tuin, bij veel regen moeten ze op een goed geventileerde plek gedroogd worden. Na het drogen de uien bijeen binden en ophangen. Bewaar ze op een koele droge plek.
TEELT
Zaaien in de volle grond vanaf maart tot begin april, later zaaien geeft meer kans op uien met verdikte stengels. Maak 0,5 tot 1 centimeter diepe geulen en zaai elke 2,5 centimeter een zaadje, een rijafstand van 25 centimeter aanhouden. Daarna de planten uitdunnen op 10 centimeter. De jonge planten kunnen onder insektengaas geteeld worden om aantasting door uienvlieg te voorkomen.
STANDPLAATS
Zaaiui bij voorkeur telen op een wat zwaardere, goed waterdoorlaatbare grond. Regelmatig water geven, de grond mag niet uitdrogen maar er mag geen water op de grond blijven staan. De uien niet telen op grond waar eerder prei of een ander gewas uit de lookfamilie stond. Plaatsing van sterk geurende planten als kamille, bonenkruid en wortelen in de directe nabijheid van de uien zou een verstorend effect op de uienvlieg kunnen hebben, onder insektengaas telen is ook een optie.
OOGST
Zodra in september het loof gaat afsterven de uien optrekken en goed laten opdrogen. Zaaiuien zijn tot in het voorjaar goed te bewaren, mits ze koel en droog liggen. Zogenaamde ‘dikhalzen’ apart houden en als eerste gebruiken.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon