MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Knolselder 'Dolvi'

Apium graveolens var. rapaceum 'Dolvi'  • 

Foto: Knolselder 'Dolvi'

Algemene omschrijving

Zaaien in maart/april onder glas, het zaaibed afdekken met een natte zak en deze gedurende de kiemperiode nat houden. De kiemperiode is 3-4 weken. Eind mei uitplanten op onderlinge afstand van 25 cm. Geeft prachtige grote knollen en is weinig vatbaar voor virus.

Teeltwijzen

Knolselderij heeft heel lang nodig om een knol te maken, er zijn dus geen meerdere zaaimomenten per jaar: zaai zo vroeg mogelijk (en oogst zo laat mogelijk).

Knolselderij heeft eigenlijk een lastig plekje in de vruchtwisseling: ze is een schermbloemige, maar maakt ook een knol. De bemesting is echter zwaarder dan van de andere wortelgewassen als worteltjes en bietjes en uien. En sinds een paar jaar komt ze hier vaak terecht op het perceel bij de koolgewassen of bij de bladgewassen. Misschien niet helemaal volgens de regels van de vruchtwisseling maar sinds we haar telen op een zwaarder bemeste grond oogsten we hier in het najaar mooie, dikke knolselderijen met prima smaak.

Zaaien

Selderijzaad in het algemeen (dus ook snijselderij en bleekselderij – haar zusjes) kiemt traag (3 tot 4 weken). Zaai ze het liefst thuis voor (zo rond maart), dan kiemen de zaden wat sneller dan bij voorzaaien in de kas (maar dat gaat verder ook best goed hoor). Ter plaatse zaaien heb ik nooit geprobeerd maar lijkt me eerlijk gezegd ook geen optie (het zaad is maar heel klein/fijn, te koud, tussen het onkruid vind je de zaailingen na 4 weken niet meer, etc.). Zaai in potjes zodat je niet hoeft te verspenen maar de zaailingen gelijk mooi egaal maar ook al flink kunnen uitgroeien voor het uitplanten.

Pas dan wel op dat bij overbrengen naar de tuin je daar niet de koudste dagen voor kiest, anders is de overgang wel erg groot. Eventueel kun je eerst nog wat afharden door de zaailingen nog een week of 2 in de kas of platte bak te zetten, of overdag buiten zetten en ‘s nachts naar binnen halen.

Bodem, bemesting en teeltzorgen

Knolselderij heeft graag zwaardere grond, ze kunnen goed tegen de vette klei en gebruiken relatief veel voeding.

Naast de basisbewerking van het onderspitten van oude stalmest en/of compost geven wij in het voorjaar een flinke hand koemestkorrels. En voor de groei van de knol krijgt ze voor het planten ook nog een een handje patenkali.

Geef tijdens de groei verder geen extra en snelwerkende meststoffen meer: knolselderij kan erg slecht tegen wisselende omstandigheden (ze wil langzaam maar gestaag groeien). Plotseling giften van kunstmest of bijvoorbeeld bloedmeel geeft slechte knollen, die sponzig kunnen zijn of kunnen gaan rotten.

Water geven in droge periodes is erg belangrijk; onderbrekingen in de langzaam-maar-gestage groei van de knolselderij is niet gewenst.

Bodem & standplaats

Volle zon, lichte schaduw. Knolselderij heeft een voorkeur voor zwaardere grond (de reden waarom er, zeker bij zandgrond, goed bemest/becompost moet worden. Op zand geteelde knollen bewaren minder goed.

Oogst en bewaren

De knol kan nog flink doorgroeien in de nazomer en herfst; oogst dus niet te vroeg, wacht het liefst tot eind oktober – begin november (afhankelijk ook van het weer want knolselderij kan niet zo heel goed tegen vorst). Trek bij de oogst de knol uit de grond en knip gelijk het loof eraf (anders wordt de knol zacht). Je kunt knolselderij het best bewaren op een koele en droge plaats buiten de koelkast. Hier is de knol tot drie weken houdbaar, grote knollen knolselderij zijn het minst makkelijk te bewaren, eet deze dus als eerste op. Na blancheren of garen kun je hem tot een jaar in de diepvries bewaren.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon