Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Schorseneer 'Duplex'

Scorzonera hispanica 'Duplex'

Foto: Schorseneer 'Duplex'

Algemene omschrijving

Deze typische wintergroente wordt van oudsher gekweekt als alternatief voor asperges. Duplex heeft een diep zwarte huid en lange stompe wortels. Deze groente staat ook bekend als keukenmeidenverdriet omdat de huid erg afgeeft bij het schillen en voor zwarte handen zorgt. Gebruik handschoenen voor het schillen en doe de groente in stukjes gesneden in wat water met melk om verkleuren tegen te gaan. Duplex staat bekend om zijn resistentie tegen "doorschieten". Duplex kan gekookt, gestoofd en in rauwkostsalades worden verwerkt.

Zaai in de vollegrond vanaf april in diep bewerkte, losse, zandgrond die niet vers bemest mag zijn (ook geen stalmest). Steek de zaden niet te diep in de grond en dek ze af met een dun laagje zaaigrond. Zaai in rijen die ongeveer 35 cm van elkaar af liggen. Dun de zaailingen uit, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Zorg dat de planten op 10-15 cm van elkaar staan. Goed vochtig en onkruidvrij houden.

Te oogsten vanaf oktober tot en met maart. Vooral diep uitgraven; de wortels breken gemakkelijk af. De wortels kunnen tijdens de winter in de grond blijven. Bij vorstvrij weer zijn ze vers te oogsten. Ook in de herfst kunnen ze worden gerooid en onder vochtig scherp zand in de kelder worden bewaard. Geschikt voor invriezen.

Eigenschappen

Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon