Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kervel, fijne krul

Kervel is een één- tot tweejarig kruid dat 25 centimeter hoog kan worden en redelijk winterhard is. Kervel behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae) en is een echt koud klimaat gewas, het laatste zaaisel kan zelfs tot in het voorjaar worden gesneden.


GEBRUIK
Kervel heeft een licht naar anijszaad smakend blad dat kan worden gebruikt in soepen, aardappel- en visgerechten, salades en sauzen. Het blad niet meekoken maar pas op het laatste moment toevoegen omdat anders de smaak verloren gaat! Als thee is kervel goed voor de spijsvertering, rauw bevat het vitamine C en ijzer.

TEELT
Zaaien vanaf maart, elke maand een rijtje tot augustus om steeds een vers gewas te hebben. Tijdens de winter kan kervel ook in de koude kas of bak worden gekweekt.

STANDPLAATS
Kervel kan op alle grondsoorten worden geteeld, geef regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen. Vooral tijdens de warme maanden is een standplaats in de schaduw of half-schaduw aan te bevelen. Kervel kan ook goed in potten worden gekweekt maar binnenshuis verliest het snel zijn smaak en worden de blaadjes snel bruin.

OOGST
Na ongeveer 2 maanden of wanneer de planten zo'n 10 centimeter hoog zijn, kan het blad al geplukt worden. Regelmatig de bloemknoppen verwijderen wanneer alleen het blad geoogst wordt. 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladhoudend