Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Wortel 'Nantes'

Daucus carota 'Nantes'  • 

Foto: Wortel 'Nantes'

Algemene omschrijving

Zeer populaire zomerwortel!

De zomerwortelen Nantes (Daucus carota) is een bekend en een populair ras vanwege de hoge opbrengst en de heerlijke zoete smaak. Dit is een uitstekende zomerwortel!

Wortelzaad hoeft niet te worden voorbehandeld. Probeer elke 3 weken een rijtje wortelen te zaaien, dan heeft u altijd verse wortelen.

In de biologische moestuin worden vaak rijtjes wortelen afgewisseld met rijtjes uien.

Zaaimethode

Zaaien in de volle grond, bij voorkeur in de volle zon, kan van maart tot en met augustus, onder glas al vanaf half januari - maart.

Het zaaien kan op 2 manieren:

Zaaien in de volle grond, bij voorkeur in de volle zon, kan van maart tot en met augustus. Maak de aarde los tot minstens 30 cm diep. Maak een rechte sleuf van ca. 1 cm. diep. Plaats een steeketiket aan het begin en vermeng het zaad met droog scherp zand. Breng het zaad aan door het tussen duim en wijsvinger in het sleufje te laten vallen. Zaai zo dun mogelijk. Bedek het zaad met 0,5 cm aarde, druk dit voorzichtig aan en besproei met water. Meerdere rijen zaaien op 20 cm afstand.
Zaaien onder glas kan al vanaf half januari plaatsvinden. Maak hierbij gebruik van een koude bak of een kistje voor in de woonkamer. Vul een kistjes met goede fijne zaaigrond, vermeng het zaad met droog fijn zand en verspreid het regelmatig over de aarde. Breng hierna een laagje zaaigrond aan van max. 0,5 cm dik. Druk de aarde licht aan en besprenkel het met water. Plaats een glasplaat op het kistjes. Geef het kistje een plekje in het licht bij een normale kamertemperatuur of plaats het kistje in de koude bak. Als het zaad gekiemd is kan de glasplaat worden weggehaald. U kunt eventueel ook zaaien in een minikasje.

Het zaad kiemt in 6 - 14 dagen. Na 2 tot 3 weken kunnen de zaailingen worden uitgedund en uitgeplant worden. Geef bij het uitdunnen elk plantje een ruimte van 2 cm. De weggehaalde plantjes kunnen verderop in de rij worden uitgeplant, op een afstand van 2 cm. Om rechte wortelen te krijgen moet de wortel van het plantje zo recht mogelijk naar beneden toe geplant worden. Wacht niet te lang met uitplanten omdat wortels een zogenaamde penwortel hebben.

Verzorging

Geef géén extra mest om de wortelkwaliteit te verbeteren. Geef in droge perioden extra water. Houd het perceel onkruidvrij. Hierdoor blijven de wortelen goed groeien.

Oogstmethode

Wortelvliegen zouden worden aangetrokken door de geur van wortelen die (licht) beschadigd raken door het oogsten. Voorkom dit door een rij wortelen in één keer te oogsten en niet elke paar dagen een handvol. Oogsten doet u met een riek: door een riek langs de wortelrij in de grond te steken en daarna de wortelen omhoog te wippen. Zomerwortelen kunt u oogsten vanaf de late lente tot in de herfst.

Bijzonderheden:

Wortelen zijn oranje omdat dit de kleur is van het Koningshuis van Nederland. In de 17de eeuw bracht de VOC de paarse wortelen uit Iran mee naar Nederland. Door vaderlandslievende kwekers is net zo lang gekruist en geselecteerd dat de wortels de kleur van het Huis van Oranje hadden gekregen. Ze zijn er echter in diverse kleuren. Zaailingen kunnen enige vorst verdragen. Wortels echter niet, zij moeten voor dat de vorst invalt geoogst worden.

Gebruik

Wortelen kunnen vers uitstekend 10 dagen in de koelkast bewaard worden. Ze zijn ook zeer geschikt om in te vriezen. U kunt wortelen koken voor bij de aardappelen maar niet te lang want ze zijn het lekkerst als de wortelen knapperig blijven. Ook in een wok kunnen wortelschijfjes heel goed meegebakken worden! Ze zijn rauw ook heerlijk in een salade en zitten boordevol vitaminen en caroteen wat een goede antioxidant is! Het schoonmaken van de wortels gaat het gemakkelijkst door ze af te borstelen onder de kraan met een harde borstel. Wist u dat uw konijn ook dol is op het wortelloof?

Eigenschappen

Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon