MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Spruitkool 'Groninger'

Brassica oleracea var. gemmifera 'Groninger'

Foto: Spruitkool 'Groninger'

Algemene omschrijving

'Groninger' spruitkool is een oud landras met veel variatie, de spruitjes die niet mooi gesloten zijn kunnen gebruikt worden voor de stamppot. Het is een ideale groente voor de herfst en winter want spruitkool bevat veel vitamine C. Wanneer de spruitkool tot vroeg in het voorjaar blijft staan zullen de niet geplukte spruitjes doorgroeien en een eetbare bloemstengel maken die zoet van smaak is. De meeste koolgewassen groeien het beste op een stuk grond waar eerder peulvruchten of andere vlinderbloemigen stonden. De meeste koolsoorten houden namelijk van een voedzame grond met voldoende stikstof en dat wordt via de wortels van alle vlinderbloemigen toegevoegd aan de grond!

TEELT
Buiten zaaien op een zaaibed - of afzonderlijk in potten - van half april tot uiterlijk half mei, vanaf eind mei tot begin juli overplanten op 60 x 50 centimeter. Wat kalk toevoegen aan het plantgat helpt knolvoet voorkomen. Bescherm de plant tegen koolvlieg door rond de stengel (en op de grond) een 'kraag' van ongeveer 10 centimeter rondom aan te brengen.

STANDPLAATS
Spruitkool vraagt een redelijk voedzame, vochthoudende grond met voldoende stikstof. Bij wisselteelt koolgewassen na de peulvruchten telen, hierdoor is het in principe niet nodig om extra compost aan de grond toe te voegen.

OOGST
Oogsten kan vanaf oktober tot eind december of wanneer de spruitjes 2 tot 3 centimeter groot zijn, geschikt voor invriezen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon