MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Brede Stekelvaren

Dryopteris dilatata  • 

Foto: Brede Stekelvaren

Foto: Brede Stekelvaren

De brede stekelvaren (Dryopteris dilatata) is een vaste plant, die behoort tot de niervarenfamilie (Dryopteridaceae). De plant wordt ook in siertuinen gebruikt.

De plant wordt 30-120 cm hoog en heeft een rechte of opstijgende wortelstok. De stevige, midden- tot donkergroene bladen vormen een trechtervormige krans. De bladschijf is in omtrek driehoekig tot langwerpig-eirond. Het blad is twee tot vier maal geveerd. De bladslippen staan een beetje hol. De schubben op de bladsteel en -spil hebben meestal een donkere middenstreep en lichtbruine doorschijnende randen. De bladsteel heeft aan de voet ten minste vijf vaatbundels.

De brede stekelvaren komt voor in bossen op vrij vochtige tot droge, matig voedselrijke grond, duinhellingen, muren en basaltglooiingen. Ook is de plant te vinden op beschaduwde plaatsen langs beken en greppels. 

Halfbeschaduwde tot beschaduwde plaatsen op droge tot vrij vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, stikstofrijke, zwak zure tot zure grond (zand, leem, veen en stenige plaatsen).

Eigenschappen

Hoogte
30 - 120 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend