MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hartlelie 'Aureomarginata'

Foto: Hartlelie 'Aureomarginata'

Groeit in 709 tuinen

Latijnse naam
Hosta fortunei (x) 'Aureomarginata'
Hoogte
50 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Hosta fortunei 'Aureomarginata'is een bontbladige hartlelie met een polvormende habitus, de eerste Hosta die opkomt in het voorjaar.
Deze bladverliezende vaste plant heeft attractieve, dikke, glanzende, donkergroene, hartvormige bladeren met een goudgele bladrand. 
De bladeren kunnen tot 20 cm lang en 15 cm breed worden. De planten groeien goed door. De planten worden tweemaal zo breed als hoog. In de zomer ontwikkelen zich stevige onvertakt bloemstengels die boven de bladmassa uitsteken. Bloeit in jui en augustus met violetkleurige trechtervormige bloemen aan lange opstaande bloemstengels. Hosta fortunei'Aureomarginata' houdt van een standplaats in de halfschaduw en doet het goed in iedere vruchtbare, goed doorlaatbare en vochtige grond. Belangrijk is dat Hosta fortunei (x) 'Aureomarginata' veel zon kan verdragen als de standplaats maar vochtig genoeg is. Te droge en voedselarme gronden zijn te mijden.
Deze hosta is goed winterhard, zeewind tolerant, verdraagt redelijk goed luchtvervuiling en is over het algemeen ziektevrij.
0,7m tot 0,9m (volw. na 2 tot 5j)
Plantvoorschriften:
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
Blauwkleurige Hosta's zijn de meest schaduwrijke naargelang deze een blauwe waslaag hebben en deze door de zon snel weggebrand wordt. Tweekleurige Hosta's met de witte centrums en witte randen plaats je ook best naar de halfschaduw.
Volledig groene & gele Hosta's mag je vanaf halfschaduw tot volle zon plaatsen.
Ze verkiezen een vruchtbare zware grond met een hoog humusgehalte. De grond moet vochtig zijn, maar doorlatend. Humusrijke grond wordt vaak op prijs gesteld. Het plantgat ruim genoeg maken. Bij het planten het plantgat aanvullen met de weggehaalde grond en een mulchlaag van organische meststoffen. Na het planten de grond nog geruime tijd vochtig houden.
Hosta's gedijen ook goed in potten. Een potgrond op basis van turf, kompost en klei houd de voedingsstoffen hier goed vast.
Verzorging:
Vragen doorgaans weinig onderhoud, een flinke mulchlaag stelt de plant op prijs.
De groei begint in maart, dus zorg ervoor de neuzen niet te beschadigen.
Hosta's hebben graag organische mest. Een eerste bemesting in maart en daarna om de zes weken tot half augustus.
Geef geen stikstofrijke meststof, dat bevorderd zacht en weelderig blad ,
Verwijder tegen het eind van de zomer de verwelkte bladeren door ze aan de basis los te trekken.
Hosta's hebben ook behoefte aan voldoende water. De grond zou in principe steeds vochtig moeten blijven. In periodes van droogte is watergeven dan ook noodzakelijk. Zelfs al kan je de schade niet zien, vaak is deze ondergronds en blijft de plant het volgende jaar beduidend kleiner .

Verplanten/delen in lente bij het eerste uitlopen of in de winter. Een andere goede periode is augustus, bij droog weer en veel zon moeten de planten dan wel goed vochtig gehouden worden.
Haal de hosta uit de grond en verwijder alle grond rond de wortels via schudden of met de tuinslang. Scheuren is daarna de beste manier. Vermijd indien mogelijk het gebruik van snijwerktuigen.
Ziekten:
Grootste probleem zijn slakken.

Gebruik

Hosta's zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard. Aan de vijver zorgen hosta's voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta 's prachtige dingen te doen. Geschikt voor gebruik in de vijvertuin.

Berichten over deze plant