MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Lampenpoetsersgras 'Gelbstiel'

80 cm met gele bloemstengels.

Als u op zoek bent naar een mooie en multifunctionele vaste plant, die ook nog eens makkelijk is in onderhoud, dan komt u al gauw uit bij de (sier)grassen. Ze hebben weinig of geen last van ziektes.
De meeste sterven wel bovengronds af in de winter maar ondergronds overwinteren ze prima. Al zijn er ook groenblijvende soorten. Het Lampepoetsersgras is een van de bekendere grassen. Hij groeit polvormig in een vrijwel ronde vorm. De meeste variëteiten worden tussen de 40 en 100 centimeter hoog, terwijl de breedte ongeveer tweederde van de hoogte bedraagt. Doordat dit type gras zo rijkelijk en lang bloeit is het een aanwinst voor vrijwel elke tuin.

Planten
Maak een gat iets groter dan de kluit van de plant. Zorg dat deze voldoende nat is, en plaats deze in het gat. Vul het gat vervolgens weer stevig aan met de grond. Een plek in de zon of in de halfschaduw is ideaal. Als u de grassen in de zomer gaat aanplanten, zorg er dan wel voor dat zij, zeker de eerste periode, voldoende water krijgen.

Verzorgen
Grassen behoeven weinig verzorging. Om ze netjes te houden kunt u ze snoeien. Dit geldt echter alleen voor de niet groenblijvende soorten zoals de Miscanthus, Pennisetum, Cortaderia, Molinia, Calamagrostis en Panicum. Deze dient u tussen de 5 en 20 cm. boven de grond af te snoeien. Het beste moment hiervoor is wanneer u de eerste groene scheuten ziet verschijnen. Meestel is dit ergens tussen het einde van de zomer en het einde van de winter. Bij de groenblijvende soorten is het voldoende omde verdroogde stengels en de lelijke bladeren te verwijderen. Voorbeelden zijn de Carex, Festuca, Juncus en Luzula. Al kan het ook geen kwaad deze in het vroege voorjaar tot ongeveer 10 cm. af te snoeien.

Eigenschappen

Variëteit van
Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides)
Hoogte
80 cm
Winterhard
Ja