MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Rode Engelentrompet

Groeit in 20 tuinen

Latijnse naam
Brugmansia sanguinea
Andere benamingen
Synoniemen: Brugmansia aurea, Brugmansia bicolor, Brugmansia chlorantha, Brugmansia lutea, Datura rosei, Datura sanguinea, Datura sanguinea var. flava, Elisia mutabilis Milano, rode brugmansia, rode engelentrompet
Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Brugmansia sanguinea of rode engelentrompet heeft prachtig gekleurde maar niet geurende bloemen. Het is een snelle groeier die enkel in de tropen of sub-tropen in de tuin kan groeien en elders als oranjerieplant moet behandeld worden.

Brugmansia sanguinea is een struik of kleine boom die tot 10 m hoog wordt in habitat, 2-4 m in cultuur. De jonge stengels, bladeren en bloemkelk zijn bedekt met schaarse of dichte, zachte, witte haren. De onderste bladeren zijn ovaal met golvende of hoekig getande marges. De bovenste bladeren zijn ovaal tot lancetvormig, met golvende of hele marges.

De bloemen zijn hangend en niet geurend. De kelk is buisvormig, geribbeld, 6-9 cm lang met 2-5 stompe of gespitste tanden en bedekt deels de vrucht. De corolla is geel, rood, oranje-rood of groen, vaak in combinatie, buisvormig tot trechtervormig, geleidelijk taps naar de mond toe en teruggebogen, 15-23 cm lang, met smal basaal deel niet langer dan de kelk, gefusioneerd over vrijwel de gehele lengte. De tanden zijn 1-2 cm lang, teruggebogen. De meeldraden zijn vrijstaand, de stamper is knotsvormig.

In tegenstelling tot de bekende brugmansia's bij het tuincentra vandaan hebben deze brugmansia's in vergelijk ing een dunne bloemkelk, ook zijn deze soorten in tegenstelling tot de bekende soorten wel te vinden in het rood.

Temperaturen boven het vriespunt om te overwinteren. In de zomer het liefst in de halfschaduw aangezien de volle zon te warm is. Temperatuur waarop de plant het beste gedijd ligt rond de 24 graden.

Af en toe water geven en regelmatig bemesten, wel goed opletten dat de grond de kans krijgt uit te drogen. Gebeurt dit niet dan takelt de plant af en kunnen de wortels/stam gaan rotten. (Dit typeert zich door het donker worden van de stam op sommige plaatsen, vaak bij de voet)

Berichten over deze plant