MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Peperbes

Schisandra chinesis  • 

Foto: Peperbes

Plant familie:  Schisandraceae (Bedektzadigenfamilie)  
Plantenlaag:   Klimplanten
Plantenfuncties: fruit, groentes, vers eetbaar, verwerkt eetbaar, omheining, bijenplant, geneeskrachtig,
Bloeitijd:        mei - juni
Oogsttijd:      augustus - oktober

Een vorstbestendige chinese klimplant met houtachtige takken. Niet zelfhechtend.
Deze vaste plant bloeit in mei /juni in crème witte bloemen. Beschadig de bast en er vormt zich een intense, pure lucht welke een combinatie is van Daphne odora en limoenschil die uw neus verwennen.
De bloemen van deze klimplant zijn prachtig, maar ook de 10cm grote clusters van rode bessen zijn mooi om te zien, ze rijpen op eenjarig hout aan het einde van de zomer.
Ook bekend als Wu We Zi in het Chinees, wat betekent : "de kracht van de 5 smaakrichtingen" : zoet, zuur, zout, scherp en bitter (5 smaken fruit), Schisandra chinensis bessen zijn een van de 50 basis ingrediënten van de Chinese medicijnen. Verse Schisandra bessen zijn lekkerder dan de gedroogde vruchten, echter beide zijn gevuld met goede vitaminen en mineralen. De vruchten worden gebruikt om thee of wijn te maken. Er zijn manlijke en vrouwelijke planten nodig om vruchten te krijgen.

In het voorjaar mulchen met compost. Bemesten met koemest. Lichte snoei in het voorjaar. Zaaien in het najaar, in een koude bak. Alternatief eerst 12 uur weken in warm water en zaaien in een kas (in het voorjaar). De zaden ontkiemen zeer langzaam. 

Meer info

Eigenschappen

Hoogte
600 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend