MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Beverboom 'Maryland'

Groeit in 12 tuinen

Latijnse naam
Magnolia 'Maryland'
Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Deze selectie is een kruising tussen Magnolia grandiflora en Magnolia virginiana. Maryland combineert de beste eigenschappen van de beide soorten: de wintergroenheid en de grote (crème)witte bloemen van Magnolia grandiflora, en de winterhardheid (tot – 20°C) en bloei op jonge leeftijd van Magnolia virginiana.In ons klimaat wordt deze magnolia eerder een grote en vrij brede struik(boom) (4 à 5 meter). Ze verdraagt goed de snoei, maar bloeit dan wel minder.

Het allerbelangrijkste is dat het zaad NIMMER mag uitdrogen. Het embryo in het zaad sterft bij te veel droogte snel af. Verkeerd bewaren van Magnolia zaad is bijna altijd de reden van dat het zaad niet ontkiemt.
Het beste kun je het zaad schoonmaken en direct zaaien. Gebruik hiervoor zaaigrond waar voldoende scherp zand in zit. Plaats het zaad heel de winter buiten zodat het wordt blootgesteld aan de verschillende weerselementen. In het late voorjaar zal het zaad bij het stijgen van de temperaturen ontkiemen. Soms zal het zaad pas in het tweede voorjaar na zaaien ontkiemen.
Kun je het zaad nu niet zaaien bewaar het dan in een zak met licht vochtige turf in de koelkast bij een temperatuur van 4 tot 7 graden Celsius.
Mijn voorkeur gaat echter uit naar direct zaaien.
Bedenk wel dat het een flink aantal jaren kan duren aleer een uit zaad gekweekte Magnolia zal gaan bloeien. Magnolia kobus is wat dit betreft zeer variabel met een tijd die ligt tussen de 10 en 30 jaar. Magnolia hypoleuca uit zaad bloeit pas na 15 tot 20 jaar. Planten uit zaad van cultivars van Magnolia soulangeana zoals de populaire 'Susan' zullen waarschijnlijk sneller bloeien maar houdt ook hier rekening met een tijd die ligt tussen de 7 en 12 jaar.

Berichten over deze plant