MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei 'Korona'

Groeit in 494 tuinen

Latijnse naam
Fragaria × ananassa 'Korona'
Variëteit van
Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Korona is een jonge aardbei die nog niet zo lang op de markt is en een geweldige smaak heeft. Maar ook deze is niet lang houdbaar. Logisch omdat het nu eenmaal een hoog suikergehalte heeft.

Aardbei kortdragend

Latijnse naam: Fragaria x ananassa
Andere benamingen: aardbeien Aardbei Merlan F1 roze bloeiend

De aardbei (Fragaria vesca) behoort tot de familie van de rozen (Rosaceae). De bloem van de aardbei lijkt nog het meest op die van de meidoorn. Na bestuiving verdikt de bloembodem zich tot een sappige schijnvrucht. Onder de vuurrode glans van de vrucht gaat voor het grootste deel water met suikers schuil. De zaadjes bevinden zich als gelige pitjes op de buitenkant van het vruchtvlees.

Er zijn heel veel aardbeirassen. Het begrip 'ras' is vergelijkbaar met variëteit. Een ras (en ook een variëteit) ontstaat uit zaad na kruisbestuiving. Door kruisen hoopt de kweker een soort te vinden die voldoet aan een of meer specifieke eisen, zoals bijvoorbeeld ziektevrij zijn, grootte, smaak of kleur van de vrucht. Ook kan er geselecteerd worden op tijdstip van verschijnen van de vrucht en het rijp worden. Er zijn aardbeien om in de tuin te planten en er zijn enkele klimmende en hangende soorten. Door deze selecties zijn rassen in te delen in vroege, middelvroege en late aardbeien.

Een specifiek ras met zijn eigenschappen kan daardoor in dat land geteeld worden, waar op zeker moment de klimatologische omstandigheden ervoor het gunstigst zijn. Vandaar dat het mogelijk is om het hele jaar door aardbeien te kopen. Voor de tuin en het balkon kan dus ook het aardbeienseizoen langer zijn dan alleen maar de oogstperiode juni - juli. Het is een kwestie van meer rassen aanplanten.
Aardbeien houden van mulch! In het Engels worden ze niet om niets "straw" berries genoemd. Let erop dat stro enorm isoleert. Geef daarom de plantjes en wortels eerst de kans om in het voorjaar door de zon opgewarmd te worden. Stro kan het beste eronder worden gelegd als de eerste bessen verschijnen.
In combinatieteelt is knoflook een goede buur.
De Grondeisen:
Een goed ontwaterde, ietwat lichtzure grond. Bekalking voorafgaand aan de teelt van aardbei is dan ook meestal nodig.
Aardbeien kunnen in de winter absoluut geen stilstand water rond de wortels verdragen. Daarom kweken wij ook graag op licht verhoogde 20 cm. bedden.
Bemesting: Organische
De organische bemesting zoals stalmest of champost geven we aan de voorteelt of het najaar voordien we gebruiken bv 10 kg/m2 stalmest of 4 kg/m2 champost.
Bemesting: Scheikundige
Een scheikundige bemesting voeren we uit minimaal 1 maand voor het planten! Aardbeien zijn heel zout gevoekig! Een te laat uitgevoerde bemesting zal zeker wortelverbranding veroorzaken. We gebruiken een samengestelde meststof voor groenten. We strooien deze voor de grondbewerking zodat de meststof goed verdeeld is.
Het advies luidt: 80 eenheden stikstof, 80 eenheden fosfor en 200 eenheden Kalium.
We kunnen aan deze hoeveelheden voldoen door bijvoorbeeld 7 kg blauwe korrels ( 12-12-17+4MgO ) per are, aangevuld met 2.5 kg patentkalium. Of ook met 10 kg 8-8-12 eveneens aangevuld met 2.5 kg patentkalium.
Gedroogde organische,
Indien we door de voorteelt in het onmogelijke verkeren om één maand vooraf met scheikundige meststoffen te bemesten kunnen we ook gebruik maken van gedroogde organische meststoffen.
Voorbeelden zijn 7-8-9 of Osmo 6-7-8. We gebruiken hiervan 12 kg per are en we vullen aan met een potasmeststof onder organische vorm.
De elementen
Kalium of potas
Dit element wordt op lichte gronden nogal eens verwaarloosd! Op lichte gronden spoelt kalium namelijk heel gemakkelijk uit, wat op zwaardere gronden niet het geval is.
Toch is dit element het belangrijkste om bij onze plant stevige bladeren en goed rijpende en smakelijke vruchten te bekomen.
Stikstof:
In tegenstelling tot bij de kweek van onze prei of kolen moeten we bij de aardbei spaarzaam omspringen met gebruik van stikstof. Teveel stikstof veroorzaakt een overmatige bladgroei met kleinere vruchten die slecht rijpen als gevolg.
Grondbewerking:
We voeren de diepe grondbewerking een viertal weken vooraf uit. Op die manier kan de grond bezakken en kunnen de gestrooide meststoffen gemakkelijk zich verspreiden zodat ze geen verbranding meer kunnen veroorzaken. Indien deze vroege grondbewerking niet kan , dan moeten we voor het planten de grond rollen.
Overwinteren:
Zoals na de afgelopen winter zal blijken zijn aardbeien wel degelijk gevoelig voor vorst. Dit zal zich vooral uiten tijdens de bloei en vruchtvorming, waarbij waarschijnlijk veel planten zullen verwelken of op zijn minst achterblijven in groei. Snij maar eens een overwinterde plant middendoor: U merkt bruine vaatbundels! Daarom: bij strenge en aanhoude vorst moeten aardbeien worden afgedekt. Dan drogen ze minder snel uit door de vrieskou en worden de vaatbundels niet bruin.
Voorjaar:
Na de hergroei ruimen we oude en bruine bladeren op en gieten we voor een tweede maal met het hiervoor vermelde product. bespuitingen zijn normalerwijze niet meer nodig. Indien er in het najaar voldoende aandacht aan is besteed.