Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kattenkruid

Nepeta x faassenii  • 

Foto: Kattenkruid

Nepeta faassenii is een sterke, polvormende vaste plant, met mooi grijs/ groen behaard blad.

Het is een langbloeiende plant, hij bloeit van begin zomer tot in het begin van het najaar. Er zijn veel verschillende soorten Nepeta, met de bloemkleuren blauw, lila, paars en wit.

De plant heeft de naam kattenkruid, vanwege zijn grote aantrekkingskracht op katten. Katten houden ervan om midden in een plant te gaan liggen, of hem eens lekker uit te graven. Ook vlinders en bijen maak je blij met Nepeta.

De planten worden ongeveer 50 cm hoog en breed. De plant is goed te gebruiken als bodembedekker, als randbeplanting, vakbeplanting met roze rozen, in de gemengde- en vaste planten border of als kuipplant op het balkon. Kortom, een plant met zeer veel mogelijkheden.

Nepeta faassenii is redelijk winterhard en kan vermeerderd worden door de plant in het voorjaar te delen.

Standplaats

Nepeta faassenii staat graag volop in de zon. Het is een zeer gemakkelijke vaste plant, die het op vrijwel elke tuingrond doet. Hij gedijt het best op droge, humusrijke en kalkrijke grond.

Bloei

Nepeta faassenii bloeit van mei t/m september met lavendelblauwe bloemen. De plant vormt lange stelen, die boven het groen uitsteken, die vol zitten met kleine bloemen. Als je na de eerste bloei de plant terugknipt, wordt je verwend met een uitbundige tweede bloei.

Blad

Nepeta faassenii heeft behaard, geurend grijs/ groen blad, met gezaagde randen.

De plant moet na de eerste bloei kort afgeknipt worden, zo stimuleer je een tweede bloei en houdt je de plant in model. Je knipt alle houtige plantendelen weg boven de grond op ongeveer 4 cm. De eventueel al gevormde nieuwe takjes kun je laten staan.

Voor de winter kun je de plant weer wat terug knippen, maar liever niet helemaal tot aan de grond. De plantresten beschermen de wortelkluit tegen vorst.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 50 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend