Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Witte amandel 'Alba Plena'

Prunus glandulosa 'Alba Plena'  • 

Foto: Witte amandel 'Alba Plena'

Foto: Witte amandel 'Alba Plena'
Foto: Witte amandel 'Alba Plena'
Foto: Witte amandel 'Alba Plena'

Prunus glandulosa Alba Plena of Witte Amandel is een sierheester met een rijke bloei met gevulde witte bloemen in het voorjaar. Deze bloeiende heester wordt tot 1,5 m hoog en is geschikt als solitair, als haag en om in een ruime pot op het terras te zetten. Prunus glandulosa Alba Plena heeft een opgaande groeiwijze en is winterhard.

De sierheester staat graag op een plek in de zon of in lichte schaduw. In de volle grond is de heester goed winterhard, in een pot is hij gevoeliger voor vorst. Staat de heester in de volle zon, zorg dan voor voldoende vocht in de grond, deze mag niet te droog worden.
Staat de heester in een pot op het terras, zorg dan voor een warme en beschutte standplaats. De grond kan het best voedselrijk zijn en vochtig, maar wel waterdoorlatend.

Prunus glandulosa Alba Plena is een rijkbloeiende plant met gevulde stralend witte bloemen die over de gehele stengel tevoorschijn komen. De bloei is in april en mei. Het blad is lichtgroen van kleur en wordt na de bloei gevormd. Het ovale blad is puntig van vorm, de heester verliest in de winter zijn blad.

Snoei kan na de bloei plaatsvinden, kort de bloeiende takken in, zodat er het volgende jaar weer volop bloemen gevormd zullen worden (de heester bloeit op eenjarig hout). Is de heester als haag aangeplant, snoei dan twee maal per jaar, in juni en augustus. Geef eventueel water als de grond uitgedroogd dreigt te raken.

De meeste Prunus hebben geen snoei nodig. Af en toe halen we bij de bomen hooguit een enkele tak weg, die de vorm verstoort. Als we Prunus bomen sterk snoeien gaan ze gommen. Dat is vergelijkbaar met bloeden, maar de gom is stroperiger. De plant kan hierdoor gomziekte oplopen, waaraan ze kan doodgaan. Prunus snoeien we dus met beleid. Prunus heesters hebben minder last van gommen. Sommige Prunus hebben wel snoei nodig om ze in het gareel te houden (Prunus spinosa) of om ze jaarlijks goed te laten bloeien (Prunus triloba). Prunus spinosa vormt veel uitlopers, die zich snel verspreiden. Het is in de meeste gevallen dan ook nodig om deze uitlopers zo spoedig mogelijk na waarnemen te verwijderen. Prunus triloba snoeien we na de bloei in het voorjaar sterk terug. Alle scheuten snoeien we terug tot de plaats van enting. Het volgende jaar zal ze dan weer rijkelijk bloeien. In de tussentijd moeten we het doen met de mooie, dikke `knot' op de entplaats, want verder is de sierwaarde gering. Voor de bladhoudende heesters geldt dat we ze in geval van nood tot vlak boven de grond kunnen afknippen in mei. We snoeien ze verder alleen als ze in een haag zijn gezet. Dat snoeien doen we in september en bij voorkeur met een snoeischaar om doorgeknipt blad met bruine randen te voorkomen.

Eigenschappen

Hoogte
100 - 200 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend