MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aalbes rood 'Jonkheer van Tets'

Groeit in 4830 tuinen

Latijnse naam
Ribes rubrum 'Jonkheer van Tets'
Hoogte
90 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Een beproefd zorgenloos oud ras. Vroeg rijp. Een makkelijke groeier. Kunnen forse struiken worden bij weinig snoei. ( manshoog )

Vereisten

Geen bijzondere eisen. Geschikt voor op vele grondsoorten. Op zand goed mulchen na de bloei en veelvuldig organische stof toevoegen.

Liefst volle zon, maar halfschaduw kan, dit heeft echter effect op de vrucht.

Onderhoud

Bessen snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en de grootte van de bessen. Daarnaast bepaalt het ook hoe vaak je kunt oogsten. Na het planten moet je (als het tenminste niet vriest) de scheuten terugnemen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar moeten ze weer worden gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Om de bessenstruik mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje, dat doe je na de oogst. Vormsnoei; spil, snoer, waaier aan draad  bv. Bij struikvorm elk jaar zwaardere oude takken, van 4 jaar oud. diep wegsnoeien om de struik te verjongen. Bij droogte gieten, zeker tijdens de vorming van de bessen, maar niet meer tegen de tijd dat ze gaan kleuren. Snoeitijd is het best eind van de winter als het niet vriest.

Gebruik/plantfunctie's:

Sap, jams, vers gebruik. invriezen, als omheining en bijenplant

Berichten over deze plant