MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Brandkruid

Phlomis cashmeriana  • 

Foto: Brandkruid

Foto: Brandkruid

Kasjmir-Brandkruid is een oorspronkelijk uit droge gebieden in Kasjmir, Afghanistan en Pakistan afkomstige, overblijvende plant die opvalt door haar decoratieve, hoge bloemstengels met opvallende bloemkransen. Ze groeit er in de bergen op een hoogte tussen en 1250 en 3000 meter. Kasjmir-Brandkruid is familie van het bekende geel bloeiende Brandkruid of Etalagebloem die we veel in tuinen en openbaar groen aantreffen.

De wetenschappelijke benaming van Kasjmir-Brandkruid is Phlomis cashmeriana. De geslachtsnaam Phlomis is afgeleid van de oude Griekse benaming voor koningskaars. De toevoeging Cashmeriana verwijst naar vindplaats van de plant: Kasjmir. In het Engels wordt Kasjmir-Brandkruid Kashmir sage of Kashmir false sage genoemd. In het Duits noemen we deze plant Kaschmir-Brandkraut. In Frankrijk gebruiken ze de naam Sauge du Cashmire of Phlomis cashmeriana.

Kasjmir-Brandkruid is een pollenvormende plant die zich langzaam uitbreidt. Vanuit de overblijvende wortelstokken verschijnen in het voorjaar de grote, viltachtige, grijsgroene bladeren die doen denken aan Verbascum. De bladeren zijn lancetvormig en hebben een lengte van maximaal twintig centimeter.

In april worden de bloemstengels gevormd die wel zestig centimeter lang kunnen worden. In juni en juli verschijnen de typerende bloemkransen rondom de stengels. De roze bloemen verraden met hun vorm het feit dat Kasjmir-Brandkruid tot de Lipbloemenfamilie behoord. Krans na krans opent zich waardoor de plant lang bloeit. De olijfgroene bladeren worden in de winter wat grijzer en sterven in sterke winters meestal af.  

Kasjmir-Brandkruid wordt nog veel te weinig aangeplant in tuinen maar in groepen aangeplant is deze plant werkelijk een indrukwekkend gezicht. Kasjmir-Brandkruid is geschikt voor de border maar door de droogtetolerantie ook voor de rotstuin. De bloemen van Kasjmir-Brandkruid zijn aantrekkelijk plant voor bijen en hommels en daarom goed om insecten aan te trekken in je tuin. Combineer Kasjmir-Brandkruid met gewoon Brandkruid, Jonkerlelie of Ezelsoor. De bloemen kunnen worden gedroogd en zo verwerkt in droogbloem boeketten.

Kasjmir-Brandkruid is een plant, die een plek in de volle zon ambieert. De grondsoort is niet zo heel belangrijk, mits uitstekend gedraineerd. Deze plant komt uit droge, voedselarme gebieden en heeft niet veel water en niet veel mest nodig. Houd een plantafstand van maximaal vijftien centimeter aan voor Kasjmir-Brandkruid want deze plant groeit niet heel hard. 

Kasjmir-Brandkruid hoeft niet te worden gesnoeid. De zaaddozen die na de bloei verschijnen zijn uiterst decoratief en kunnen de gehele winter aan te plant blijven. In het voorjaar kunnen deze worden afgesneden en worden gecomposteerd.  

Kasjmir-Brandkruid is vrij gemakkelijk binnenshuis te zaaien. Zaai begin februari om de planten begin mei buiten uit te planten af zaai ze buiten in de volle grond, vanaf begin april. Daarnaast kunnen de planten na enkele jaren worden gescheurd. Het najaar is daarvoor de beste tijd: oktober of november.

Een aantrekkelijke plant met een bijzondere roze bloeivorm.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 90 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw