MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bergthee +

Groeit in 448 tuinen

Latijnse naam
Gaultheria fragrantissima
Hoogte
40 - 1000 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Tips bij aanplanten:  Bij aanplant in de tuin is zure grond vereist. Voeg daarom ruim tuinturf toe. Een dikke laag humus door de bovenlaag werken is ook zeker raadzaam. De grond blijft hierdoor luchtiger waardoor de draaddunne wortels van Gaultheria hun weg makkelijk kunnen vinden. Planten in potten kunnen het beste in goede potgrond geplant worden.

Gaultheria wortelt net als alle andere Ericaceae zeer oppervlakkig. Gebruik daarom nooit een schoffel of schop wanneer u dicht in de buurt van de planten bezig bent. Bij overdadige onkruidgroei is het beter om een extra mulchlaag van organisch materiaal aan te brengen. Dit zorgt tevens voor extra voeding én voorkomt uitdroging.

Als in de herfst het blad van de bomen valt, voorkom dan dat Gaultheria bedekt wordt door al dat blad. De plant moet altijd kunnen beschikken over voldoende licht én lucht. Verwijder het blad voorzichtig met een bladhark van de planten, verplaats het richting de composthoop en gebruik het een jaar later, in verteerde toestand, als mulchlaag tussen het blad van de bodembedekker.

Hoe is Gaultheria te vermeerderen?  Door zijn bodembedekkende groeiwijze is het een plant die zich makkelijk laat scheuren. Haal worteluitlopers uit de grond en plant ze op een andere plaats waar uiteraard de bodem is aangepast aan zijn wensen. Beste periode is september of april. Let op dat de plant de eerste weken niet uitdroogt. Daarna gaat alles ‘vanzelf’. Stekken zou ook kunnen maar is in de regel wat lastiger. Zomerstek geeft de meeste kans van slagen.

Zijn de opvallende bessen giftig voor kinderen en huisdieren?  In Amerika worden de bessen als lekkernij verwerkt in taart. In de noordelijke, besneeuwde gebieden van Amerika en Canada zijn de bessen voor vogels en herten een welkome aanvulling op hun sobere wintermenu. En de Nederlandse naam is niet voor niets bergthee. In de landen van herkomst wordt van de bladeren vaak thee getrokken. Voldoende bewijs om vast te stellen dat de bessen en het blad in het geheel geen gevaar opleveren.

Berichten over deze plant