Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Trompetboom 'Nana'

Catalpa bignonioides 'Nana'  • 

Foto: Trompetboom 'Nana'

Trompetboom 'Nana'
Trompetboom 'Nana'
Trompetboom 'Nana'

Catalpa kan beschouwd worden als een middelgrote boom of een grote sierstruik, dus niet direct geschikt voor kleinere tuinen. Oorspronkelijk stamt deze voort uit Oost– en Noord- Amerika. Kan echter fors uitgroeien naargelang de hoedanigheid en variëteit. Er dient rekening mee gehouden te worden dat de boomvorm 10m. hoog kan worden en de struikvorm 5 m.

Niettegenstaande is dit bladverliezend siergewas een mooie verschijning met een attractieve groei, aantrekkelijke fraaie grote bladeren en een fascinerende bloeiwijze. Wees niet onmiddellijk ontgoocheld over zijn snelle groei. Voor bijna iedere tuin bestaat een oplossing, om dit euvel te verhelpen. Hiervoor een uiteenzetting over de verschillende cultivars. Om de forse groei tegen te gaan dient Catalpa praktisch jaarlijks gesnoeid te worden. Natuurlijkerwijze vriezen jonge takken bij zware vorst in.

Een beschutte zonnige vooral van de wind gevrijwaarde standplaats is aan te bevelen. Qua bodem eist deze een normale zanderige leemhoudende goeddoorlaatbare grond.

Catalpa bignonioides.
Dit is de gewone trompetboom deze laat zich duidelijk onderscheiden door zijn extra grote donkergroene bladeren, is trouwens ook de meest snelgroeiende cultivar. Tijdens de zomermaanden vertonen de oudere planten leuke witte compacte bloemtrossen. Nadien groeien lange slanke peulvruchten aan de plant. De gewone of groene Catalpa bestaat in struikvorm, deze vertakt rechtreeks onderaan bijna boven de grond. De hoogstam is in feite dezelfde plant maar heeft een andere structuur, de vertakkingen van de takken en twijgen beginnen op een hoogte van 2 tot 2m50.
Vermeerdering door zaad.

Catalpa bignonioides ‘Aurea’
De gele trompetboom heeft goudgele grote bladeren, doch is iets kleiner van omvang en groeit minder snel dan de gewone biginonioides. Bloeit met identieke bloempjes maar in mindere mate dan bovenvernoemde. Bestaat in struikvorm, half - en hoogstam. Bij een half stam begint de vertakking op een hoogte van 1m50 tot 1m80.
Vermeerdering door enten.

Catalpa bignonioides ‘Nana’
Eveneens bungei of bol Catalpa genaamd. Hier is het blad niet geel of niet donkergroen eerder lichter van kleuren en veel kleiner van structuur en bloeit nauwelijks. Deze is verkrijgbaar in half- en hoogstam, de kruin van de boom is veel compacter en bolvormig.
Vermeerdering door enten.

Catalpa erubescens ‘Purpurea’
Deze variëteit heeft bijna dezelfde eigenschappen van de bignonioides maar heeft een donker roodpurper blad.

Catalpa pulverulente
Heeft een kleiner blad lichtgroen van kleur met geel gestippeld, groeit opmerkelijker trager dan bovenvermelde soorten.
 

Eigenschappen

Hoogte
0 - 400 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop