MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zomerrammenas

Groeit in 13 tuinen

Latijnse naam
Raphanus sativus var. niger
Andere benamingen
Rettich
Hoogte
30 - 50 cm
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving:De rammenas (Raphanus sativus subsp. niger) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae)en wordt, net zoals bij radijs, raap en rammenas, voor de wortel geteeld. Omwille van de vruchtwisseling wordt de plant echter bij de koolgewassen gerekend.  De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. In Nederland wordt rammenas weinig geteeld, maar in Duitsland is het een belangrijk gewas.

De zomerrammenas houd van een lichte, humeuze en vochthoudende bodem waarvan de penwortel vrij door de grond moet kunnen dringen om mooi recht en gaaf groeien. Diep bewerkte  grond is dan nodig. De zaaiperiode is van IV t/m VII.

Een zonnige standplaats is gewenst. Zo bekomt u korter loof en mooiere wortels. Voor de vruchtafwisseling worden ze het best opgenomen in het perceel van de koolgewassen en niet in het perceel van de wortelgewassen. 

Zomerrammenas heeft over het algemeen voldoende met de bemesting gegeven aan de voorteelt. Let op met stikstof in verband met overdadige loofgroei. 
Er wordt steeds ter plaatse gezaaid. 

Water geven in droge periodes is noodzakelijk. Warmte en droogte veroorzaken voosheid en taaiheid. Ook wordt de aardvlo er wat mee afgeschrikt. Omwille van koolvliegproblemen wordt rammenas het best onder insectengaas geteeld. 

Zomerrammenas moet u tijdig oogsten om voosheid te vermijden. Draai het loof af als u ze nog een tijdje in de koelkast wil bewaren, de verdamping is dan minder. Voosheid betekent dat de wortels sponzig zijn van binnen. Door een te snelle groei in de zomer of door droogte wordt er te veel vocht aan de knol onttrokken.

Het wordt meestal rauw verbruikt bij salades, maar het kan ook gekookt of worden gebruikt bij roerbaksels. Het heeft een sterkere smaak dan radijs.

 

 

 

 

 

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Berichten over deze plant