MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Klimmende winde

Ipomoea hederacea  • 

Foto: Klimmende winde

De Zuid-Amerikaanse Ipomoea hederacea is een wereldwijd veel gekweekte soort die men ook voor verkoop aan restaurants zou willen inzetten. De bloem is decoratief en aromatisch, maar heeft weinig smaak. - I. hederacea komt in Europa ook van nature voor in het Middellandse Zee gebied van Spanje tot Griekenland. 

Standplaats:

Een zonnige standplaats. Zorg dat de grond niet uitdroogt en bemest af en toe, geef een steuntje in 't begin en Ipomoae doet de rest. Kan gevoelig zijn voor spint, maar regelmatig preventief met water sproeien helpt goed

Kenmerken:

1 jarige, snelgroeiende klimplant
Makkelijk op te kweken, snelgroeiende, omhoog slingerende klimplant met grote, handnervige bladeren en grote, trechtervormige bloemen, die maar een dag bloeien. Heeft wel wat steun nodig om omhoog te groeien

Bloemen :

Trompetvormige bloemen, in pasteltinten, na de bloei ontstaan ronde zaadbollen met  daarin klein zwart zaad. om overdadig uitzaaien te voorkomen moet je de zaadbollen tijdig wegknippen.

Planten :

Ipomoea is de botanische naam van een geslacht van planten uit de windefamilie (Convolvulaceae). Wegens de opvallende bloemen worden enkele Ipomoea-soorten toegepast als tuinplant. De bloei kan zeer rijk zijn, vooral wanneer de grond voldoende bemest is met oude koemest en wat kalk bevat. Een aantal soorten zijn warmteminnend, en hebben in ons klimaat een kas nodig om goed tot bloei te komen.
De bekendste soorten zijn Ipomoea purpurea, Ipomoea tricolor, Ipomoea nil (in allerlei schakeringen van wit tot zwartpaars), maar er zijn ook roodbloeiende soorten (Ipomoea quamaclit) en de bekende spaanse vlag (Ipomoea lobata). En dat zijn ze bij lange na nog niet allemaal. 
  

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop