MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vrouwenmantel Vrouwenmantel Vrouwenmantel +

Groeit in 24519 tuinen

Latijnse naam
Alchemilla mollis
Andere benamingen
Tuinvrouwenmantel
Hoogte
20 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Het enorm attractieve kruid Alchemilla Mollis – Vrouwenmantel - wordt in de huidige tuinen als bodembedekker en borderplant veel gebruikt. Vaak weet men niet dat deze plant magische en helende eigenschappen bevat. Ze spreekt menig mensen aan door haar vrolijke geelgroene kleur en de manier waarop dauw- en regendruppels op de bladeren blijven liggen.

  • Een gemakkelijke en veelzijdige winterharde plant.
  • goed ziekteresistent
  • Uitzaaiend,  polvormend, bladverliezend.
  • Vrij hoge en compacte goede bodembedekker. Hoogte: 30-60 cm, breedte: 60cm
  • Zon / halfschaduw.
  • Op vochtige afwaterende grond - droogtebestendig. Ideaal voor arme droge grond in volle zon, maar groeit elders even goed.


Verzorging:
Zomer : knip de planten met een schaar na de eerste bloei iets bij . Verwijder de bloemschermen tot net boven het blad, zo kunnen ze geen zaad produceren en zichzelf rijkelijk uitzaaien. Bovendien bloeien de planten in laat zomer of herfst nogmaals.
Najaar : zodra ze beginnen afsterven kunnen de oude bladeren en bloemstengels verwijderd worden. Snoei ze tot net boven de groeitoppen vlak bij de grond, en breng potgrond rond de planten aan.
Na een tijd gaan de planten minder krachtig groeien, en kunt u ze best delen, doe dit in het vroege najaar of beter nog in het voorjaar. Zet de buitenkantten in stukken van ca 15cm terug, en verwijder het hart van de plant. Dit in nieuwe bemeste grond.

Berichten over deze plant