Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Slangkalebas

Trichosanthes cucumerina var. anguina  • 

Foto: Slangkalebas

Een klimplant uit de (sub)tropen die lange, zo niet zéér lange dunne vruchten maakt die door hun kronkeligheid iets weg hebben van een slang. De Nederlandse naam is slangkalebas, hoewel de degenen met Indische banden haar wellicht kennen als pare, weloet (Javaans voor paling of aal).
Ze behoort tot de familie der cucurbitaceae (komkommerfamilie).
Het geslacht Trichosanthes is haarbloemige; de bloemen van deze plant zijn zeer fraai en hebben ragfijne stralen, haren. Ze ruiken ook heel lekker en lokken nachtvlinders.
De vruchten moeten betrekkelijk jong worden geoogst, dan zijn ze nog pakweg 50 cm. Ze kunnen 1,50 meter lang worden. Sommigen houden het op twee meter. Volwassen zijn ze houterig en de smaak wordt meer bitter. Binnenin bevindt zich dan een rode pulp, dat als tomaatvervanger kan dienen bij het koken. Naar verluidt zouden ze in Australië ook gebruikt worden om didgeridoos te maken.

Jonge vruchten, van pakweg 50 à 70 cm, zijn zacht en hebben een wit sponzig binnenste dat zich makkelijk laat uitschrapen. Een beetje zoals een komkommer.
Behalve de vruchten worden ook de scheuten en het blad gegeten.
Aan het blad wordt ook heilzame eigenschappen toegekend, o.a. tegen slijm op de longen en (dus) hoest.

De teelt is als van komkommers. Niet zo moeilijk, dus. Ze hebben wel waterbehoefte, dus niet te droog.
In het Nederlands zijn er amper recepten mee te vinden, zoekt u echter op ‘snake gourd’ in het Engels, dan vindt u een schier oneindig aantal. 

Het zaad kiemt makkelijk. Net als komkommer, warm en vorstvrij opkweken.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen