MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Stamdroogboon 'Bruine kogelboon'

Phaseolus vulgaris 'Bruine kogelboon'

Foto: Stamdroogboon 'Bruine kogelboon'

Algemene omschrijving

Stamdroogboon Bruine kogelboon maakt stevige planten met matig grote, eivormige/ronde zaden. De Bruine kogelboon heeft geen steun nodig.

Verse peultjes, doperwten en capucijners zijn dé smaakmakers van de groentetuin. Problemen met ziekten en plagen zijn er nauwelijks en dat maakt het des te aantrekkelijk om deze gewassen zelf te telen. Men kan volstaan met weinig mest. 

Vereisten

Droogbonen zijn goede groeiers, daarom wat ruimer zaaien (ca. 10 cm in de rij, rijafstand 50 cm). Zaaitijd: mei. Weinig ziektegevoelig. De peulen hebben een perkamentachtig vlies, dus alleen de zaden voor consumptie gebruiken. Het gewas kan vrij lang op het veld blijven staan, maar om alle zaden goed af te laten rijpen en dorsbaar te maken, is het verstandig om in september de planten op te trekken. In bosjes geknoopt en opgehangen, kunnen ze nadrogen. 

Onderhoud

Deze plant heeft nog geen omschrijving.

Gebruik

Als de peulen na enkele weken voldoende droog zijn (scherp), is het dorsen een gemakkelijk karweitje. De gedorste zaden droog bewaren. Mocht u last van de bonenkever hebben (kleine gaatjes in de zaden zichtbaar), dan de bonen gedurende een paar dagen in de diepvries leggen (-18 C). 1 zakje zaad voldoende voor ca. 8 m².

Zaaien in vollegrond begin mei tot uiterlijk begin juni
Plantafstand in de rij 10 cm
Tussen de rijen 45 cm
Standplaats Zonnig

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Licht
Zon