Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Pompoen 'Vegetable Spaghetti'

Cucurbita pepo 'Vegetable Spaghetti'  • 

Foto: Pompoen 'Vegetable Spaghetti'

Pompoen 'Vegetable Spaghetti'
Foto: Pompoen 'Vegetable Spaghetti'
Foto: Pompoen 'Vegetable Spaghetti'

Spaghettipompoenen worden vanaf april gezaaid in potjes met zaaigrond. Plant de kleine zaden in aparte potjes, het tere wortelgestel van de jonge zaailingen is ontzettend kwetsbaar. Houd de grond goed vochtig met een plantenspuit en wacht geduldig tot de eerste exemplaren tevoorschijn komen. Bij goed weer kunnen de planten overdag in de kas, ’s nachts haal je ze opnieuw binnen om hevige temperatuurschommelingen te voorkomen. Bescherm ze tegen slakkenvraat en eventuele vrieskou.

De spaghettipompoen kruipt uitbundig en heeft om die reden veel ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien. Je plant ze vanaf mei, afhankelijk van het weer, of na de ijsheiligen op 15 mei in vollegrond. De plant produceert mannelijke en vrouwelijke bloemen die doorgaans door bijen en hommels worden bevrucht. Zowat alle pompoenen en courgettes zijn veelvraten, af en toe extra meststoffen voorzien is aangewezen. Geef ze regelmatig een portie compost of organische korrelmeststof, in de zomer tot wel 1 keer per maand.

TIP: bij aanhoudende regen zijn bijen en hommels niet actief. Dat resulteert in de meeste gevallen in onvoldoende bevruchte bloemen en dus nauwelijks of geen vruchten. Door het stuifmeel – door middel van een penseeltje – van de ene bloem naar de andere te brengen houd je de vruchtvorming in stand.

Vanaf eind september zijn de eerste vruchten al klaar om geoogst te worden. Je herkent rijpe vruchten aan het kurkachtige steeltje en doffe geluid, wanneer je ze kort aantikt. Leg de geoogste exemplaren op een koele plek in de schaduw, het liefst in de garage of opberghok. Spaghettipompoenen bewaren in tegenstelling tot andere soorten niet lang. Verwerk ze binnen de 4 tot 5 weken nadat je ze hebt geoogst.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 100 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend