MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Struikboon 'Sansoucy'

Groeit in 5 tuinen

Latijnse naam
Phaseolus vulgaris 'Sansoucy'
Hoogte
1 - 80 cm
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De 15 cm lange donkergroene boontjes groeien mooi boven het blad en zijn daarom gemakkelijk plukbaar. Goed bestand tegen minder gunstige weersomstandigheden. Witzadig met hoge resistentie tegen de meest voorkomende bonenziektes.

Zaaien

Struikbonen hebben een kortere groeitijd en een eenvoudiger teeltwijze dan stokslabonen. Bij gunstige weersomstandigheden kan er gezaaid worden vanaf half mei tot half augustus. De moderne en oogstzekerste zaaimethode is het zaaien op één rij, met een tussenafstand tussen de rijen van 70 à 80 cm. In de rijen worden om de 150 cm paaltjes geslagen van 50 cm boven de grond. Zodra het gewas een hoogte bereikt van ± 20 cm wordt langs beide zijden van het gewas een draadje gespannen dat het gewas zal ondersteunen. Naarmate de bonen doorgroeien dit herhalen. Zo wordt de bonenrij 2 à 3 maal gesteund en blijft het gewas recht. Licht en lucht houden het gewas droog en gezond. Er treedt een rijkelijke bloei in en er volgt een rijke en gezonde oogst aan mooie rechte boontjes.

Bonen behoren tot de groep vlinderbloemigen die de eigenschap bezitten om vanaf hun ontwikkeling tot de bloemvorming, zelf in hun stikstofbehoefte te voorzien door wortelknolletjes te ontwikkelen die stikstof uit de lucht omzetten in voor de plant bruikbare N (stikstof). Dit betekent dat bonen kunnen genieten van in de bodem aanwezige stikstof tot ze het stadium van de bloei bereikt hebben! Bonen houden van een vruchtbare humusrijke bodem met veel organisch materiaal. Vruchtafwisseling is evenwel belangrijk.

Berichten over deze plant