Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • snoeien

  • Van begin Maart tot eind April    • eenmalig

   Hoogte: 200 cm niet juist -> word veel hoger! (100 cm breed), Winter hardy -20 °C

   Standplaats: Zon, half schaduw

   Snoeien: voorjaar

   Eucalyptus kan in het voorjaar (flink) teruggesnoeid worden, maar ze reageren daar nogal eens op met een groeiexplosie. Ook kan het zijn dat daarna voorlopig weer alleen jeugdblad verschijnt. Worden de planten erg drastisch gesnoeid dan lopen de meeste soorten weer vanaf de grond uit, maar dan als struikvorm

   De snoei : Is normaal overbodig , doch wordt wel goed verdragen . Een zware snoei van de hoofdstam is slechts aangewezen na 2 volle groeiseizoenen of wanneer de stam een diameter van meer dan 5 cm heeft bekomen ; dit is een indirecte aanduiding dat de boom voldoende is ingeworteld en goed kan regenereren vanuit dit wortelstelsel. Elke zware stamsnoei liefst uitvoeren tussen begin maart en eind april, nog vóór de herstart van de lentegroei.
   Er zijn hier dan 2 uiteenlopende vormen van zware snoei mogelijk : 

   Om jonge takken te kweken voor bloemstukken ; de stam op 45cm hoogte en schuin onder 45° snoeien : deze zware ingreep meldt aan het resterende wortelstelsel een zware schade en er zal dus weer juveniel blad worden aangemaakt. Na 6 weken is er al nieuwe scheutengroei, gevolgd door een heviger groei van juli tot september , met takken van 0,6 tot 1,2 meter . Na het afharden van de nieuwe scheuten kan de gewenste taksnoei volgen tussen de maanden oktober en maart.

   Om een oude, scheefgroeiende of beschadigde eucalyptus in te korten : de stam schuin op 10 tot 13 cm hoogte boven de grond schuin onder een afwateringshoek van 45° snoeien.
   Soms wordt op de windgevoelige standplaatsen de stam in de eerste jaren teruggesneden om nadien een boom met een sterkere stam te verkrijgen die beter windbestand is.

 • stekken

  • Van begin Juli tot eind Juli    • eenmalig
 • verpotten

  • Van begin Februari tot eind Maart    • eenmalig

   1e jaar inkorten tot 15cm en rondom de wortelkluit afsteken (30cm) , 2e jaar verplanten 45 cm rondom afsteken, bladeren tot de helft reduceren en 6 weken water geven.