Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Paprika 'Yolo wonder'

Algemene omschrijving

De teelt van paprika is vergelijkbaar met die van tomaat, maar groeit trager. Ze verdragen dus ook geen vorst.

De compacte planten worden ongeveer 60cm hoog en krijgen zoete paprika's met een dikke vruchtwand.

Vereisten

De potkluit mag je niet te diep planten zodat de stengel niet met de teeltaarde in contact komt. De grond moet voldoende warm zijn om te planten. Plantafstand: 80cm x 40cm.

Zorg voor een goede organische bemesting. Na de vruchtzetting kan er bijbemesting gegeven worden, opgelost in water.

Ze hebben voldoende water nodig, maar mogen niet te nat staan. Dus, niet overdrijven. Paprika is immers een trage groeier. 

Paprika plant je best in tunnel of kas; in warme zomers is het op een zonnig, beschut plaatsje in openlucht ook mogelijk om paprika te telen. Bij teelt in pot moet je regelmatig bijmesten en dagelijks water geven.

Paprika moet gesteund worden met een paar stokken rond de plant of aan een draard (of twee).

Onderhoud

De plant zal in het begin met 1 stengel groeien. Daarna splitst de plant in twee scheuten. Tot aan de eerste natuurlijke vertakking van de plant worden alle zijscheuten gediefd. Het is ook aan te raden om de eerste vier à vijf vruchten te verwijderen om een sterke plant te bekomen.

Paprika is nogal gevoelig voor bladluizen. Natuurlijke vijanden van de bladluizen (lieveheersbeestjes, sluipwesp, galmug) kunnen de bladluizen in toom houden indien aanwezig. De bladluizen afspoelen van de bladeren zorgt ervoor dat ze zich niet te snel uitbreiden. Afspoelen met een aftreksel van brandnetel helpt ook.

Neusrot kan ook een probleem zijn bij paprika. Hierbij ontstaan bruine vlekken aan het uiteinde van de paprika's. Oorzaken zijn een te droge bodem, te weinig calcium in de bodem en verstoorde zoutconcentratie waardor de vrucht niet voldoende water kan opnemen. Zorg ervoor dat de planten voldoende vocht krijgen, pas vruchtwisseling toe en let op met chemische meststoffen.

Gebruik

Kan zowel groen als rood geoogst worden. Het is aan te raden de eerste vruchten groen te oogsten om de plant niet te lang te belasten met veel vruchten. Op die manier zal de plant meer vruchten geven.

Paprika's bewaren tot 1 week op een koele plaats bij 10-12°C.

 

Bron: http://www.vivavera.be/mobile/paprikarood.html

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend