Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Perzik (dwerg) 'Bonanza'

Prunus persica 'Bonanza'

Foto: Perzik (dwerg) 'Bonanza'

Foto: Perzik (dwerg) 'Bonanza'

Algemene omschrijving

Dwergperzik 'Bonanza' 

Dwerperzik (Prunus persica 'Bonanza') is een perzikboom in miniformaat. Naast de heerlijk geurende bloesem kunnen in de zomer de heerlijke perziken geplukt worden. Dwergperzik 'Bonanza' staat het liefst op een warm en beschut plekje in de tuin of op het terras. Perziken zijn zelfbestuivend en kunnen dus alleen staan.

Boom is geént op Jullien-A onderstam, Zelfbestuivend, plukrijp in augustus.

Vereisten

De kluit van Prunus persica 'Bonanza' moet voor het planten goed vochtig zijn. Zet de struik voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van dwergperzik 'Bonanza' op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De dwergperzik 'Bonanza' groeit goed in goed doorlatende, vruchtbare grond. Verbeter arme tuingrond door er wat compost door te mengen. Een hoge grondwaterstand wordt slecht verdragen. Geef de struik een beschut plekje in de volle zon. Teelt in een kweekkas of serre is ook goed mogelijk.

Onderhoud

Prunus persica 'Bonanza' is makkelijk te kweken. Geef het perzikboompje regelmatig water. Groeit uw dwerperzik in een pot? Laat de kluit dan nooit uitdrogen. Bakker raadt aan in het vroege voorjaar wat gemengde organische mest te geven. Dek de boomspiegel af met een laagje compost. De perziken rijpen afhankelijk van het weer eind juli of wat later. Laat de vruchten binnen nog even narijpen, want dan worden ze nog zoeter. Bescherming tegen vogelvraat is meestal nodig. Deze dwergvorm van de perzik hoeft niet gesnoeid te worden.

Gebruik

Bijzonderheden:

In het voorjaar zijn de takken van Prunus persica 'Bonanza' bedekt met de prachtige roze bloesem. De bloemen zijn vrij groot en verspreiden een subtiele geur. De bloemen worden door insecten bestoven, waarna de geeloranje vruchten zich ontwikkelen. In de zomer kunnen de perziken geoogst worden. Ze hebben een licht behaarde schil en heerlijk sappig vruchtvlees.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend