MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Edelweiss Edelweiss

Groeit in 342 tuinen

Latijnse naam
Leontopodium alpinum
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Planten tags

Algemene omschrijving

De edelweiss (Leontopodium alpinum) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt hoofdzakelijk voor in de Zwitserse Alpen en hooggebergten van Azië. De edelweiss komt soms ook voor in Duitsland en in Oostenrijk.

Omschrijving :
H 20cm br 20 cm . Opvallend . Kleine snijbloem.
Een bekende alpenplant en één van de mooiste winter- harde plantjes voor de rotstuin.
Het zijn witviltig behaarde planten met bloemhoofdjes in groepen omgeven door een sierlijke ster van witviltige blaadjes.
De bloemkorfjes zijn heel klein en hoewel ze in een soort scherm samengedrongen zijn, vallen ze pas op door de krans van schutbladen.
De zilverwitte bloemhoofden hebben een doorsnede van 5-8cm waarbij de schutbladeren dik en vildachtig zijn . Bloei juni / juli.
De enkele lancetvormige bladeren zijn eveneens met witte haren bedekt .

Edelweiss wordt traditioneel gebruikt in volksgeneeskunde als remedie tegen buik en ademhalingsziekte.

Plantvoorschriften :
Plant Edelweiss in de tuin in een mengsel van scherp zand met heel weinig potgrond of leem, waaraan een flinke hoeveelheid kalk is toegevoegd. Puingruis afgedekt met bijvoorbeeld maaskeien (16 - 25 mm) of cararakeitjes (12 - 16 mm) is ook een goed substraat. Strooi ieder jaar een kleine hoeveelheid kalk als aanvulling op het schrale menu.
Zon / halfschaduw. Hoe zonniger en hoe droger de grond, hoe mooier de kleur.

Verzorging :
Deel de pollen om de 3-4 jaar - als snijbloempje afknippen net voor de bloem volwassen is.
 

In het Nederlands wordt het Alpenplantje Leontopodium alpinum ook wel Edelweiss genoemd. Het lancetvormige blad is dik grijsviltig behaard. De plant bloeit van juli tot begin september. In deze periode kan u genieten van goudgele bloemkopjes. Na de bloei verschijnen er kleine, donkerbruine en behaarde vruchten. Heeft behoefte aan een kalkrijke grond.

Berichten over deze plant