MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Avocado Avocado

Groeit in 196 tuinen

Latijnse naam
Persea americana
Hoogte
1 - 180 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Het natuurlijke verspreidings- gebied van de avocado (Persea americana) is tropisch Midden- en Zuid-Amerika. Wat zoal bij de groenteman aan avocado te koop is, komt meestal uit Israël of Afrika. De avocado is rijk aan eiwit en het vetpercentage is ook hoog. Een avocado kan zo worden gegeten of als bestanddeel van guacamole. De pit van een avocado kiemt gemakkelijk. 

Een avocado (familie van de Lauraceae) wordt van nature een flink hoge, tot wel twintig meter hoge boom. Het is een snelgroeiende boom, die er op zich niet fraai uitziet. Het hele jaar door dwarrelen bladen af of zitten er wel bruine bladen aan. Na het eten van de vrucht kan deze in voedzame, goed water doorlatende grond worden worden gelegd, waarna de pit snel ontkiemt. De aarde moet permanent vochtig worden gehouden, anders kiemt de plant niet. De harde bolster om het vruchtbeginsel moet eerst verweken, waarna de kiem naar het licht kan groeien.

De avocado bloeit met kleine onbetekenende, groenachtige bloemen. De bloemen staan in de bladoksels. Ze zijn eenslachtig en brengen na bestuiving een peerachtige vrucht voort. Voor een goede vruchtzetting zijn twee exemplaren nodig, hoewel de avocado zelfbestuivend is. De avocado is een bedektzadige (Angiospermae). Er zijn meer soorten (circa 150) van het geslacht Persea bekend. Er zijn bijvoorbeeld Aziatische stammen en stammen, die op de Azoren voorkomen. Persea indica groeit op grote schaal op Canarische Eilanden en wordt daar commercieel geteeld. Daar vandaan komt ook de 'zwarte', de avocado die ook wel 'hass' wordt genoemd.

Er zijn dus twee soorten avocado te onderscheiden: de zwarte of hassavocado met een bobbelig en ribbelig oppervlak met geel vruchtvlees en de groene, die een overwegend gladde schil heeft met geelgroen vruchtvlees. De rijpheid van avocado's is te controleren door het vruchtvlees bij de steel licht in te drukken. Als het zacht is, is de avocado rijp. De avocado werd vroeger vanwege het hoge vetgehalte van het vruchtvlees ook wel boterpeer genoemd. Andere namen zijn krokodillenpeer of alligatorpeer, afgeleid van het uiterlijk van de vrucht.

Hoewel de vrucht van een avocado gemakkelijk ontkiemt, wordt die voor de commerciële teelt voornamelijk door stekken of enten vermeerderd. Een avocado kan in ons klimaat in de zomer buiten worden gehouden. Houd de plant in het najaar en de winter binnen bij een gematigde temperatuur. Let erop, dat de grond permanent vochtig is.

Berichten over deze plant