MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Alpenaster

Groeit in 122 tuinen

Latijnse naam
Aster alpinus
Variëteit van
Herfstaster (Aster novae-angliae)
Hoogte
20 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving:
Aster alpinus 'Dunkle Schöne', Alpenaster genoemd, komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen.
Het is een lage, compacte maar slechts kortlevende voorjaarsaster met gaafrandige, lancetvormige, middengroene bladeren. Deze voorjaarsbloeier bloeit van mei tot juni rijkelijk met lilakleurige margrietachtige bloemen met een geel centrum. Hij houdt van een zonnige standplaats of lichte schaduw en een vruchtbare, goed doorlaatbare, ietwat vochtige grond. Hij is zeer goed winterhard, lokt tal van vlinders, bijen en insecten, is redelijk luchtverontreiniging tolerant.
H-20 tot 40cm.
Plantvoorschriften:
Asters houden van een standplaats in volle zon tot halfschaduw en een goed doorlatende bodem die wel voldoende vochtig blijft tijdens het groeiseizoen. Ze zijn verder niet al te kieskeurig wat de PH van de bodem betreft , al geniet een kalkrijke grond wel de voorkeur.
9/11 m².
Verzorging:
Spaarzaam mesten.
Na de bloei stevig terugsnoeien, vermeerderen kan je door scheuren in de winter of stekken in de lente.
Scheur de planten ten minste elk jaar voordat de bloei terugloopt en het binnenste van de pol te zwak wordt. Plaats de buitenkanten terug.

Ziekten:
Gevoelig voor meeldauw in warme zomers met regenachtig weer, het kan interessant zijn om je planten preventief te behandelen vb. met EM ( effectieve micro-organismen) , steeds water onderaan de plant te geven ( niet sproeien op de bladeren)

Berichten over deze plant