Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Komkommer 'Lemon Apple'

Komkommer 'Lemon Apple' is zo rond als een appel en zo groot en geel als een citroen. De ronde vrucht is van wit naar geel rijpend en meestal iets gestekeld met zwarte gemakkelijk loslatende stekeltjes. De eetbare schil is zoet en knapperig en de smaak van het witte vruchtvlees is fris en zacht. 'Lemon Apple'-komkommers groeien het beste buiten, in een warm klimaat, hier kunnen ze daarom het beste in een (verwarmde) kas geteeld worden.


TEELT
Zaaien vanaf april tot half mei onder glas bij een temperatuur van zo'n 20 tot 25 graden. Plant per potje 2 zaden, 2 centimeter diep en geef regelmatig water. Na ongeveer 4 weken of wanneer de plantjes zo'n 2,5 centimeter hoog zijn de zwakste van de twee weghalen. Na nog eens 4 weken de plantjes in de kas of, bij voldoende warm weer, buiten uitplanten.

Zet bij teelt in potten een stok in elke pot en zet er één komkommerplant naast. Bij teelt in de grond naast elke stok twee planten zetten. Het plantgat moet net zo diep zijn als de hoogte van de kweekpotjes. Alleen bij voldoende warm weer kan deze komkommer buiten uitgeplant worden. Laat de planten dan eerst op een wat beschaduwde plek afharden, daarna kunnen ze op een warme en zonnige plek uitgeplant worden.

De plant toppen wanneer de hoofdstengel zeven bladeren heeft gevormd. Laat aan elke zijscheut ook zeven bladeren zitten en verwijder het overige deel van de zijscheuten. Heeft zich op de zijscheut al een bloem met het beginsel van een vrucht gevormd, laat dan nog twee bladeren na de bloem zitten, doe dit bij elke zijscheut zodra er een vrucht begint te vormen. Laat dus, per zijscheut, één vrucht zitten. Leg wat stro rondom de planten wanneer de vruchten de grond raken.


STANDPLAATS
Bij voorkeur in een kas of onder een polytunnel, buiten telen kan ook maar dan moet het weer wel warm genoeg zijn, in ieder geval niet lager dan 20 graden! Zet de planten op een goed doorlatende, vochtvasthoudende en vruchtbare grond. Komkommers hebben, net als tomaten, vrij veel bemesting nodig maar bemest ook weer niet te zwaar, er moet een mooie balans ontstaan tussen het blad en vruchten.

Laat bij warm weer de grond niet uitdrogen en geef regelmatig water. Begiet de planten via de grond en zorg ervoor dat het blad niet nat wordt, dit verkleind de kans op meeldauw. Zorg bij het telen in kassen altijd voor voldoende ventilatie.


OOGST
Pluk de vruchten wanneer ze citroengeel en zo'n 5 tot 8 centimeter groot zijn, wacht niet totdat de vruchten naar oranje zijn verkleurd. Gebruik een snoeischaar of scherp mes zodat de plant en de vruchten niet beschadigen. Er kan zeker nog geoogst worden tot half september. 

Eigenschappen

Hoogte
30 cm
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend