Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Tuinboon 'Driemaal wit'

Vicia Faba 'Driemaal wit'

Foto: Tuinboon 'Driemaal wit'

Algemene omschrijving: 

Tuinboon 'Driemaal wit' is een witbloeiend ras, het gewas blijft vrij laag en is daardoor weinig gevoelig voor omvallen. Telen langs gaas of stokken is dus niet noodzakelijk maar wel aan te raden. De bonen blijven na koken mooi wit en zijn geschikt voor inmaak, tuinbonen zijn na kort blancheren ook zeer geschikt om in te vriezen.

Teelt: 
Ter plaatse zaaien kan vanaf begin maart tot half april, 3 tot 4 centimeter diep. Extra vervroeging is mogelijk door in februari voor te zaaien. Bij zaaien of uitplanten minimaal een afstand van 60 x 20 cm aanhouden. Dichter zaaien levert geen extra opbrengst op! De oogstperiode is kort, met verschillende zaaidata wordt spreiding verkregen. Voorzaaien in potten kan ook, de jonge planten in maart uitplanten wanneer het weer voldoende gunstig is en wanneer de plantjes de eerste twee echte blaadjes hebben.

Bodem en bemesting:
Tuinbonen groeien op alle grondsoorten. Ze behoort tot de peulgewassen die normaal gesproken maar heel weinig voeding nodig hebben: de tuinboon heeft echter wel wat meer voeding nodig (ze maakt tenslotte ook flinke planten met grote peulen): naast de basisbehandeling van het onderspitten van oude stalmest en/of compost vindt ze ook een handje koemestkorrels in het vroege voorjaar daarbij nog prettig.

Standplaats:
Elke grondsoort is mogelijk, liefst op een wat zwaardere, goed bemeste en goed doorlatende grond. Voeg eventueel nog wat kalk toe. Bij wisselteelt kunnen peulvruchten op het stuk grond geteeld worden waar eerder de aardappelen stonden.

Oogst: 
Ongeveer 2 tot 2,5 maand na het zaaien kan er geoogst worden, regelmatig de tuinbonen plukken zorgt voor een grotere opbrengst en een langere oogsttijd.
 

 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 70 cm
Winterhard
Matig
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon