Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kropsla 'Zwart Duits'

Lactuca sativa 'Zwart Duits'

Foto: Kropsla 'Zwart Duits'

Algemene omschrijving

Een malse kropsla voor het voorjaar en de zomer. De naam 'Zwart Duits' heeft betrekking op de zaadkleur. Deze sla vraagt een goede bemesting en voldoende vocht. Kropsla heeft een korte groeiduur (6 á 8 weken) en het is dan ook belangrijk om de planten in een jong stadium te verspenen/verplanten. Sla is vooral lekker wanneer u niet te veel bemest. Wanneer u elke week sla wilt eten, moet er wel regelmatig gezaaid/geplant worden.

De eerste zaai onder glas kan al in februari plaatsvinden, in de vollegrond vanaf half maart. Een gebruikelijke plantafstand is 30x30 cm. Door een gedeelte van de sla wat dichter bij elkaar te zetten en vroeger te oogsten, kunt u volstaan met 1 zaaisel per 3 á 4 weken. Voor alle slasoorten geldt dat de hoeveelheid zaad per zakje voldoende is voor ca. 20 m2.

Vereisten

Voor het ontkiemen van Zwart Duits Kropsla zaden is een niet al te hoge temperatuur (15-20°C) van belang: een beetje kou 'breekt' de kiemrust.

Sla telen: Zorg dat de sla nooit droog staat, daar wordt het blad stug van. Oogsten kan vanaf dat de krop een doorsneden heeft van 10 cm. Langer laten staan tot de kropsla gebruikt wordt in de keuken is geen probleem. Oogst wel voordat de plant gaat doorschieten

Eigenschappen

Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon