MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Noorse bolesdoorn 'Crimson King'

Acer platanoides 'Crimson King'

Foto: Noorse bolesdoorn 'Crimson King'

Foto: Noorse bolesdoorn 'Crimson King'

De Noorse esdoorn Acer platanoides ‘Crimson King’ blijft een stuk kleiner dan de soort, hij wordt zo’n twaalf meter. De bladeren zijn bij het uitlopen glimmend donkerrood. Later worden ze bruinrood. Deze aantrekkelijke boom heeft een kegelvormige kroon.

De Noorse esdoorn is een snelle groeier met een mooie, dichte ovale kroon. Dat komt omdat aan takken die zaden gedragen hebben geen eindknop gevormd, waardoor deze gaffelvormig verder groeien. In het voorjaar als er nog geen blad aan de boom zit verschijnen gele bloemen. Bijen zijn er blij mee, want er is nog weinig ander voedsel te vinden. In de herfst vormt de boom de bekende gevleugelde zaden en verkleuren de heldergroene bladeren naar geel.

De Acer komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven. Vanwege zijn Noord-Europese oorsprong is het een zeer sterke en vorstbestendige boom. Ook is hij resistent tegen uitlaatgassen en daarom zien we hem regelmatig terug in steden.

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. Plaats ‘Crimson King’ op een beschutte plek, het liefst een beetje in de schaduw.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 1000 cm
Winterhard
Ja
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend