MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Meiraap 'Ronde Witte Roodkop'

Brassica rapa 'Ronde Witte Roodkop'  • 

Foto: Meiraap 'Ronde Witte Roodkop'

Knolraap is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is. De raap is waarschijnlijk afkomstig is uit Klein-Azië. Dit gewas uit de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae) is een tweejarige snelgroeiend plant, maar wordt als eenjarige geteeld om de jonge knolvormige wortel.
Het is een calorie-arme groente die ook niet veel koolhydraten bevat, vitaminen en mineralen zijn zelfs het vernoemen niet waard.
Rapen zijn moeilijk te verplanten, en worden in de regel dus ter plaatse gezaaid. Hij groeit zo snel, dat je in de zomer reeds zes weken na het zaaien kunt oogsten. maar het is jammer genoeg geen groente die in de zomer zal worden gegeten.
In de siertuin kunnen altijd her en der wel enkele raapjes worden gezaaid, ook in bloembakken is het mogelijk om raapjes te kweken.

Vereisten

Raapjes zijn niet echt kieskeurig voor de grond waarin ze moeten groeien. Ze doen het toch wel beter in iet wat lichtere dan op zwaardere gronden. Een voedzame, humusrijke bodem is dan ook zeker welkom.

Kweek

Zaai een vroeg ras om te oogsten in juni vanaf eind april tot begin mei rechtstreeks ter plaatse in rijen van 20/30 cm op een diepte van 0,5-1cm. Dun later uit op 10/15 cm in de rij. Hoe ruimer je ze laat groeien des te groter worden de knollen, wat niet altijd gewenst is.
Voor een oogst in de herfst (september - oktober) zaai je van begin juli tot half augustus, op dezelfde wijze. Wilt u raapjes telen om het blad (de ribbetjes) zaai dan reeds begin maart en dat tamelijk dicht opeen. Als de plantjes ongeveer 10 cm groot zijn kunt u ze tot tegen de grond afsnijden en het loof koken als spinazie.
Hoedan ook, laat de rapen niet te groot worden, zo'n 8 à 10 cm doorsnede is meer dan genoeg. Wil je rapen bewaren voor de winter, neem dan deze die je laatst gezaaid hebt van de herfstteelt, en kies er de ongeschonden exemplaren uit.

Overige

De vroege teelt kan wel eens worden aangetast door aardvlooien, terwijl de herfstteelt dan weer met de koolvlieg af te rekenen krijgt. Af dekken met een insektengaas kan je die miserie besparen.
Beide teeltwijzen kunnen wel last hebben van knolvoet, de plant gaat er niet aan kapot maar ondertussen gaat deze schimmel toch maar uw grond aantasten en bezoedelen voor de volgende teelten.
Groeistilstand, of te laat oogsten leveren dikwijls voze rapen op. Geef regelmatig water.
Geef tijdens langdurige droogte regelmatig water om het openscheuren van de wortels te voorkomen. Jonge verse raapjes hoef je niet te schillen, u kunt ze gewoon schrobben met een borsteltje.
Van Biologisch geteelde rapen mag je gerust ook de stele en de bladeren meestoven.
Verder kunt u de knollen in in dunne schijfjes ook in frituurolie bakken. Rauw of geroosterd bij de boterham eten. Ze zijn ook heel goed te combineren met andere wortelgroenten.
En voor het geval je het niet wist: ze smaken uitstekend in onze goede ouderwetse hutsepot.

Raapjes zijn heel gezond. Ze kunnen aangewend worden bij jicht, zwaarlijvigheid, bronchitis, hoest, keelpijn, angina, anemie, huidproblemen.
Rapen zijn ook verfrissend en versterkend en hebben een zuiverende werking. Ze zijn ook diuretisch (vochtafdrijvend).

Eigenschappen

Hoogte
10 - 40 cm
Winterhard
Ja