Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Postelein

Portulaca oleracea subsp. oleracea  • 

Foto: Postelein

Foto: Postelein

Postelein, Portulaca oleracea, heeft twee ondersoorten.

P. oleracea subsp. oleracea is een in het wild voorkomende eenjarige plant, terwijl P. oleracea subsp. sativa als groente (zomerpostelein, om het te onderscheiden van Winterpostelein, Claytonia perfoliata).

(Wilde) postelein is een sterk vertakt, liggend plantje met donkergroene, vlezige bladeren aan roodaangelopen stengels.  De gekweekte ondersoort heeft  opgaande stengels die groen blijven - er bestaan donkergroene en helder geel-groene cultivars..

De bloemetjes zijn geel en staan in de bladoksels.  Omdat ze alleen 's morgens open gaan en erg klein zijn, vallen ze nauwelijks op.  Postelein kiemt over het algemeen in de vroege zomer, zogauw de temperatuur echt zomers wordt, en de aarde nog voldoende vochtig is.  De volwassen plant is heel zuinig met water en kan droge omstandigheden vlot doorstaan.

Zogauw de dagtemperatuur onder de 10° blijft, begint de plant af te sterven, en een enkele nachtvorst is fataal.
UIt deze laatste kenmerken blijkt al, dat postelein niet echt als een inheemse plant kan beschouwd worden, al heeft ze de afgelopen eeuwen wisselen de status van 'inheems' en 'exoot' gekregen.  Ze is waarschijnlijk oorspronkelijk in onze streken ingevoerd door de Romeinen, maar het blijft onduidelijk of ze sindsdien altijd aanwezig gebleven is.
De twijfel blijft, en in elk geval is het geen veelvoorkomende plant, hoewel ze plaatselijk erg algemeen kan zijn.

De soortnaam 'oleracea' wijst op het gebruik als groente, en inderdaad is de wilde postelein perfect eetbaar, alleen is ze door haar liggende habitus iets minder gemakkelijk te oogsten dan de tuinvariant.


 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 5 cm