MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Scheefbloem 'Masterpiece' bemesten

  • Van begin Mei tot eind Mei     Eenmalig

   Bemesting:
   Jaarlijks wat kalk geven. Voor de winterbescherming is een laagje compost nooit weg. Daar gaat elke plant beter van groeien.

 • Scheefbloem 'Masterpiece' snoeien

  • Van midden September tot midden Oktober     Eenmalig

   Het is in feite een probleemloos groeiende en bloeiende plant. Scheefbloem is een mooie bodembedekker, die vooraan in de border het beste tot zijn recht komt In veel tuinen is scheefkelk (Iberis sempervirens) dan ook aangeplant. In april tot eind mei is de plant overdekt met een zee aan kransvormige witte bloemen. Iberis behoort tot de familie van de kruisbloemigen (Cruciferae). Er zijn diverse variëteiten van te koop. Sommige daarvan groeien compact, andere groeien sterk uit.

   De Nederlandse naam scheefkelk is ontleend aan de opbouw van de bloem. Van de vier kroonbladen zijn er twee groot en twee klein, waardoor er een ietwat scheve bloemopbouw zou zijn. Iberis sempervirens (semper = altijd, virens = levend, groen) is een groenblijvende, half heesterachtige plant. De stengels en blaadjes zijn groen. Naarmate de stengels ouder worden verkleuren ze naar crèmegrijs. 

   Is de bloem echt wel zo scheef als wordt gezegd? Typerend voor de stengels zijn de groeiringen. Het lijkt net of er een reeks van ringen boven elkaar ligt.

   De blaadjes zijn vlak en lancetvormig met een gave rand. Aan het einde van de bloei krijgen de bloemen een grauwbruinige sluier. Dan is het tijd om de bloemen met hun lange stengels eruit te knippen. Om de plant jong te houden worden de nieuw gegroeide scheuten met de helft ingekort. Soms bloeit scheefkelk (ook na inkorten van de scheuten) nog een tweede keer in augustus. Wie uitgebloeide bloemen aan hun lot overlaat, kan in augustus - september de crèmewitte vruchten zien, die als lovertjes in een krans zitten; Het zijn hauwvruchten. De zaden kiemen snel na uitzaaien. De scheefbloem wordt meestal vermenigvuldigd door scheuren, afleggen of stekken.

   De scheefbloem groeit zowel in de volle zon als in de halfschaduw. De plant is geschikt voor in de border, in rotstuinen en op het balkon.

   Satanplaats: zon / halfschaduw

   Bloei: april-september

   Hoogte: 25 cm

   Matig water geven

   Na de bloei terugsnoeien en hem weer terug laten groeien tot een gezonde en grote plant. Hij heeft de gewoonte een beetje stakerig te groeien, dus niet een mooie volle plant maar afzonderlijke takken. Vandaar het advies om hem terug te zetten en hem opnieuw te laten groeien. Hij vormt dat mooiere en vollere planten. Soms bloeit hij nog een keer na het snoeien, zeker als de seizoenen een beetje opschieten.

   Hoewel sommige soorten winterhard zijn kan hij wel enige bescherming gebruiken. Dus neem hem mee als je andere planten gaat afdekken met dennentakken, bladmulch of lekkere humusrijke grond met houtsnippers en/of stro etc. Houd er rekening mee dat hij niet tegen wind kan als het vriest. Dat gaat hem een beetje te ver.