MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bloemkool 'Herfstreuzen 2'

Groeit in 33 tuinen

Latijnse naam
Brassica oleracea convar. botrytis 'Herfstreuzen 2'
Hoogte
0 - 50 cm
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Herfstreuzen 2 Bloemkool zaden vanaf half april tot half juni in de vollegrond op een zaaibed zaaien, iets uitdunnen en circa 5 - 6 weken uitplanten.

Tegen de koolvlieg gebruikt men vaak een milieuvriendelijke koolkraag.

Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht Kool uit de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De wetenschappelijke naam voor bloemkool is Brassica oleracea convar. botrytis. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentieerde bloemknoppen dit in tegenstelling tot broccoli.
De teelt in Nederland vindt over het gehele land plaats met als belangrijkste centrum De Streek en de overige centra in de omgeving van Barendrecht, de Zuid-Hollandse eilanden en Venlo. Winterbloemkool wordt vrijwel uitsluitend in Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en in De Streek geteeld, omdat elders de kans op uitvriezen groot is. Ook de Streek is riskanter dan de eilanden.
Bloemkool vraagt een flinke bemesting, omdat anders de kans op te vroege koolvorming, de zogenaamde boorders, bestaat.
Zodra de kool te zien is moet deze bedekt worden met blad, omdat anders de kool niet mooi wit blijft maar bruinachtig geel verkleurt.
De herfstteelt is voor bloemkool ideaal. Het ras ‘Herfstreuzen’ geeft forse, mooie witte bloemkolen met een uitstekende smaak. De planten worden groot en vormen veel blad. Zaaien: van half mei tot half juni in de vollegrond. Als de plantjes groot genoeg zijn (ca. 5 weken na het zaaien), uitplanten. Plantafstand 70 x 60 cm.
Zorg dat de planten goed kunnen doorgroeien om ‘boorders’ (de vorming van te vroege, kleine kooltjes) te voorkomen. De grond steeds voldoende vochtig houden. Geen verse mest gebruiken. Als de kool zich vormt, deze afdekken met blad (tegen de zon). Oogst: van eind augustus tot eind september. Tip: Vooral op lichte
grondsoorten kan snel ‘knolvoet’ optreden. Teel koolsoorten daarom nooit te vaak achtereen op dezelfde plek

Berichten over deze plant