MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Framboos

Framboos
Foto: Framboos
Foto: Framboos

Frambozen kunnen worden ingedeeld aan de hand van de tijd waarin ze rijp worden. De zomerframboos is rijp in juni - juli. De herfstframboos rijpt vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst. De zomerframboos heeft een cyclus van twee jaar. Bij de herfstframboos kunnen herfstbuien of mist de oogst laten mislukken, omdat schimmels er dan meer vat op hebben. Bovendien geeft de herfstframboos minder vruchten. Daar staat wel een groot voordeel tegenover: de herfstframboos geeft nieuwe scheuten en vruchten in een tijdsbestek van een jaar. De beste tijd om frambozen te planten is vanaf november tot en met maart.

Rassen

Zomerrassen

'Glen Cova' is lekker zoet, rijkdragend en vroeg.

Zomerframboos: meer (zoete) vruchten Een van de beste rassen.
'Malling Delight' geeft de grootste vrucht.
'Malling Promise', zoet, middelgrote vrucht.
'Rode Radbout', middelgrote vrucht, mild zuur.
'Schönemann', laat rijpend, vrucht middelgroot.
'Sinus', kleine vrucht, donker paarsrood, zoet.
'Goldtraube', geelvruchtig, zeer vroeg licht zoet.

Rubus idaeus fallgold, geelvruchtig , zeer vroeg, zoet , bloeit 2 keer vroeg en in najaar.

Herfstrassen

'Autumn Bliss', redelijke grote, donkerrode vrucht.
'Heritage', middelgrote vrucht, zoet en sappig.
'Zeva Herbsternte', zoetzuur, middelgrote vrucht.

Planten, snoeien en leiden

Planten

Frambozen houden van een voedzame grond. Humusrijke grond of kalkrijke klei, waaraan een flinke hoeveelheid humus is toegevoegd, voldoet het beste.
Bemesten is niet nodig; hoe meer stikstof (N), des te minder goed zijn de vruchten.

Herfstframboos ieder jaar vruchten frambozen van smaak en het bekort de bewaartijd. Een gift compost is veruit het beste. Zomerframboos wordt op een onderlinge afstand van 30 cm geplant, de herfstframboos op 30 - 50 cm. Na het planten scheuten snoeien, zodat er een hoogte van 45 cm overblijft.

Snoeien zomerframboos

Omdat deze framboos er een groeijaar en een draagjaar op na houdt, worden na de oogst de afgedragen scheuten afgesnoeid. Jongere scheuten zijn dan al boven de grond gekomen. Jonge scheuten zijn grijsblauw berijpt. Die laten we niet allemaal staan. Alleen de dikste scheuten worden aangehouden en aangebonden. Per framboos zijn 6 - 8 stengels voldoende.

Snoeien herfstframboos

Alles van de herfstframboos groeit, bloeit en geeft vrucht in één jaar. Na de oogst worden alle afgedragen stengels weggeknipt. De nieuwe en dikste scheuten worden aangebonden, zwakke en dunne scheuten volledig weggeknipt. Per plant zijn 8 - 10 nieuwe scheuten meer dan voldoende om te worden aangehouden.

Leiden

Framboos heeft een slappe stengel en wordt daarom aangebonden. Aanbinden heeft ook het voordeel dat ze hierdoor beter zon en licht opvangt.

Frambozen worden aangebonden en als scherm geleid gezond gewas en sappige vruchten zijn het resultaat. Een leischerm moet om en nabij 1,50 m hoog zijn. Sla twee palen, waartussen de framboos wordt geplant. Gebruik palen van 70 x 70 mm en sla of boor eenderde van de lengte in de grond. Span op een hoogte van 75 cm boven de grond een gegalvaniseerde draad en nog één weer 50 cm hoger. De framboos moet gelijkmatig aan- en uitgebonden worden. Een afstand tussen de stengels van 10 - 15 cm aanhouden. Aanbinden met raffia of plastic aanbinders. Het aanbinden gebeurt in het najaar en voorjaar.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 160 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

Bekijk alle variëteiten

13 varieteiten van deze plant

In de webshop