MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van midden Februari tot midden Oktober    · eenmalig

Meidoorn snoeien in zomer
Is de meidoorn vrijstaand en is het de bedoeling een mooie stam te krijgen? Vergeet dan niet om de boom in de zomer op te kronen. Dat wil zeggen de lage zijtakken weg te halen.

Snoeien in najaar – winter
Dit is de tijd om de vorming van de kroon van de meidoorn te begeleiden en/of te corrigeren. De meidoorn kan nogal verward groeien en dan kan het dunnen van de kroon om er wat meer licht in te brengenm, wel helpen. Snoei nooit als het vriest.

Ook de Eenstijlige Meidoorn, de Crataegus monogyna, is goed te snoeien. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de vorm die u heeft gekozen. Van de Eenstijlige Meidoorn kunt u bijvoorbeeld een haag vormen, een struikpartij, maar ook een boom.

Snoeien in juni
De Eenstijlige meidoorn kan goed als haag worden gesnoeid. Uiteraard niet als een strakke haag, maar wel als een natuurlijke en bijna ondoordringbare afscheiding van de tuin. Als de haag gesnoeid moet worden, kunt u dat het beste in juni doen. Deze Meidoorn laat zich trouwens ook als solitair goed in een vorm snoeien. Ook dit kunt u het beste in juni doen.

Meidoorn snoeien in september
Wilt u in september nog een keer snoeien om de haag wat strakker de winter in te laten gaan? Dat is geen probleem. Maar denk er dan wel aan dat dit u bloemen gaat kosten in het voorjaar.

Snoeien in winter
Heeft u een meidoorn als struik in uw tuin, dan is goed om te weten dat de Crataegus meestal “slordig” groeit, met een wat warrige kroon. Het is daarom niet verkeerd om die kroon van tijd tot tijd wat te dunnen. Dat doet u het best in het najaar (oktober) of in de winter (februari).

Een haag om de tuin hoeft overigens niet altijd strak en glad te zijn. De meidoorn leent zich ook uitstekend voor een wat lossere benadering. Het knippen wordt dan wel wat moeilijker. U moet nadenken bij iedere tak en u afvragen of u 'deze wel, of niet' wilt snoeien. Een alternatief voor de iets minder ijverige tuinier is om de haag om het jaar glad te snoeien.

Denk er echter aan om nooit te snoeien als het vriest.

In onze shop