MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Vetkruid

Groeit in 59 tuinen

Latijnse naam
Sedum pachyclados
Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Wetensch. naam: Sedum pachyclados
Nederlandse naam: Vetkruid
Synoniem: Rhodiola primuloides var. pachyclados
Type: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Standplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

De nederlandse naam is Vetkruid, familie van de Crassulaceae. De bloemkleur is groenwit en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn grijs en ongeveer 5 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 10 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.) Is matig verkrijgbaar.

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur. Ze is ook te combineren met 'rotsplanten' als de bodem ter plaatse maar niet te droog is. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

Bemesting Sedum pachyclados

Bij succulenten (vetplanten) is het belangrijk dat de groei niet te veel gestimuleerd wordt omdat de plant dan niet meer rechtop groeit en kan omvallen. Met andere woorden de celwanden moeten stevig zijn waarvoor kalium nodig is. De waterhuishouding bij succulenten is op een ingenieuze manier geregeld. Dit is nog een reden om een hogere kalium dan stikstof gift te geven aangezien kalium een efficiente waterhuishouding stimuleert. Fosfor is in deze formulering relatief hoog, omdat alle soorten een goede stimulans kunnen gebruiken voor hun wortelstelsel. Bij de citrus is fosfor tevens belangrijk voor het aanmaken van vruchten en het laten rijpen van deze vruchten. Voor een bonsai is het doorgaans moeilijk om voldoende voeding binnen te krijgen via de wortels, vandaar een stimulans voor de wortels met wat extra fosfor. De hogere kalium is goed voor de vertakking en de waterhuishouding van de plant. Advies samenstelling: N2+P5+K5 tot maximaal N6+P8+K8

Onderhoud Sedum pachyclados

Gemakkelijke plant op alle doorlatende gronden. Op rijke gronden eens in de 3 jaar scheuren. Weinig wiedwerk.

Berichten over deze plant