Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Roze vetkruid

Foto: Roze vetkruid
Foto: Roze vetkruid

Het is een borderplant, rotsplant en randplant. Hij past dus mooi in een rotstuin. Het is een zodenvormende vaste plant, die veelal een hoogte bereikt van 10 à 15 cm. De stengels zijn kruipend-opstijgend. De overstaande bladeren zijn donkergroen van kleur. De bloemen bevinden zich in dichte eindstandige, tot 5 centimeter brede tuilen.

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam ‘vetkruid’.

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste soorten vetkruid prefereren zon. Door vorst afgestorven plantendelen kunnen in het voorjaar verwijderd worden. Hoewel de meeste soorten vetkruid Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden: in mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breekt je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

Eigenschappen

Hoogte
10 - 20 cm
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Licht
halfschaduw

Deze plant in de webshop