Grote Maagdenpalm 'Variegata'
Algemene omschrijving
De grote maagdenpalm Vinca major ‘Variegata’ heeft bont blad met een witte rand.
Omschrijving
De Vinca major soorten zijn bij ons wat minder bekend dan die van haar ‘kleinere zus’ de Vinca minor. De Vinca major soorten zijn door hun uitbundige groei ook minder geschikt voor kleinere tuintjes en bloembakken. Ook is er een ‘gewone’ groenbladige Grote Maagdenpalm verkrijgbaar, de Vinca major.
Hoogte
De hoogte van deze plant is ca. 40 cm.
Bloemen
De bloemkleur is blauw en de bloeitijd is van april tot en met mei.
Blad
De bladeren zijn grijs-groen met een roomwitte rand en in de winter is de plant bladhoudend.
Standplaats
Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant is goed te combineren met andere heesters of struiken op een vochthoudende bodem. De geadviseerde plantafstand is 6-10 st. per m2.
Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C.
Toepassing
Groeit bodembedekkend en laat zich combineren met kleine bomen en struiken.
Onderhoud
De planten woekeren nogal. Door de wirwar van takken is het lastig tussen de planten door te lopen. Kan afgestoken worden met de spade, en zelfs gemaaid. Binnen de perken houden!
Ziekten en plagen
Vinca is onder niet ideale omstandigheden wat gevoelig voor blad en stengelrot. Dit zal zich in hoofdzaak openbaren in het vochtige najaar. In veruit de meeste gevallen zal na een grondige snoeibeurt de plant in het volgende jaar weer uitbundig groeien en bloeien.
Bemesting
Standaard bemesting voor heesters en vaste planten voldoet over het algemeen prima! Volg de aanwijzingen op de verpakking. Wel is van de maagdenpalm bekend, dat het een ‘ijzervreter’ is. Wanneer er een duidelijke geelverkleuring is waar te nemen in de groeitoppen, is het raadzaam wat ijzermeststof toe te dienen. Volg ook hierbij de aanwijzingen op de verpakking.
Berichten over deze plant
Mark K.
Vinca major 'Variegata' (Bontbladige Grote Maagdenpalm)
Omschrijving
De Vinca major soorten zijn bij ons wat minder bekend dan die van haar ‘kleinere zus’ de Vinca minor. De Vinca major soorten zijn door hun uitbundige groei ook minder geschikt voor kleinere tuintjes en bloembakken. Ook is er … Lees verder » Zondag 30 Juni 2019 om 19:02- Bekijk alle 3 reacties »
Lieven G. Ik heb de tekst net geplaatst waar die hoort. Zondag 30 Juni 2019 om 21:45
Renilde Bedankt @Lieven Gekiere !!!:-)) Zondag 30 Juni 2019 om 21:48