MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Courgette 'Diamant F1'

Groeit in 84 tuinen

Latijnse naam
Cucurbita pepo 'Diamant F1'

Algemene omschrijving

Courgettes kunnen probleemloos buiten worden geteeld. Dit ras rankt niet, de vruchten groeien vanuit het centrum van
de plant. Oogst de vruchten voor consumptie jong tot zeer jong. Voor de sier laten uitgroeien, dan zijn ze te bewaren.
Snelrijpend, middel tot donkergroen topras. Voor buiten of onder glas. Geeft een grote oogst en (de plant) wordt onder glas behoorlijk fors (geef ze de ruimte).

Zaaien: april-mei binnen of vanaf half mei in de vollegrond. Plantafstand ± 90x90 cm. Courgettes kunnen probleemloos buiten worden geteeld. Dit ras rankt niet, de vruchten groeien vanuit het centrum van de plant. Voor de sier laten uitgroeien, dan zijn ze te bewaren.

De courgette (Nederlands mergpompoen, Italiaans zucchini) is een groente, geleverd door de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). De planten vormen geen ranken. Het woord courgette is afgeleid uit de Franse naam voor de groente, met dezelfde spelling. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. De courgette kan geel of groen zijn. Het is één van de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat.

De courgette wordt gewoonlijk gekookt gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw of gebakken worden gegeten. Ook kan de courgette in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit worden verhandeld als 'courgette fleur' en worden in Italië en Griekenland als een delikatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd worden gegeten of worden gevuld. De smaak van de courgette is echter flauw. Uitgegroeide exemplaren zijn eigenlijk oneetbaar en alleen in een gerecht nog te gebruiken als vulstof.

Berichten over deze plant