MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Doperwt 'Marktveroveraar'

Groeit in 100 tuinen

Latijnse naam
Pisum sativum 'Marktveroveraar'
Andere benamingen
Mechelse Krombek
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Vanaf begin maart tot half mei in de volle grond in regels en 2-3 cm diep. Marktveroveraar is sterk rankend en kan het beste bij gaas worden opgekweekt, de hoogte zal ca. 150cm bedragen. Buitengewoon produktief en smakelijk ras.

Beschrijving

De Erwt (Pisum Sativum) is een plant die behoort tot de Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae, synoniem : Papilionaceae) en behoort tot de oudste groente van de wereld. Veel van de genetische onderzoeken, die Gregor Mendel tot de Wetten van de Genetica leidden, deed hij aan erwten.

Lentegroenten

Erwten zijn groenten die liefst zo vroeg mogelijk worden geteeld. Na de Meimaand worden er in de tuin nog bitter weinig gezaaid. Laat gezaaide erwten krijgen namelijk al gauw Witziekte en wat dan nog oogstrijp wordt, is van mindere kwaliteit.

Er zijn zeer lage, maar ook zeer hoge erwten die tot twee meter hoog kunnen gaan en dus flink moeten worden gesteund. Er bestaan ook vroege en late erwten, rondzadige en gekreukte erwten, Krombekken en min of meer rechte erwten, doperwten en peulen.

Er zijn ook siererwten (Reukerwten, Lathyrus), maar deze dienen enkel als uitstekende snijbloem.

Soorten

Sluimerwten (Peulen of Pois Mangetout) renderen weinig, maar ze worden met zaadhuls en al gegeten en zijn niet goedkoop. Tot voor enkele tientallen jaren was er, in en rond Mechelen nog geen sprake van deze suikererwten, maar eigenlijk renderen ze bijzonder goed. Wie vrij kort (1 m) rijshout heeft, kweekt deze peulen vrij vlot. Dit ras mag zeer vroeg, Februari-Maart, gezaaid worden.

Doperwten bestaan in zowel lage, als halfhoge tot zeer hoge soorten. Meestal zijn de lage erwten vrij vroeg, dan komen de Halfhoge Express en ten slotte de zeer hoge Mechelse Krombek. Deze laatste is van een buitengewone kwaliteit. Het gewas bereikt bij de Mechelse Krombek gemakkelijk 2 meter, maar als je Mechelse Krombek dopt hou je weinig erwtjes en veel peul over.

Tot de lagere erwten behoren Eminent en Kelvedon. Vrij vroeg is Heraut, die tot 1,30 m hoog groeit en een goede erwtensmaak heeft. Er is ook nog een bladloze erwt, de Urbana met zeer lange peulen (tot 12 erwten) en de Argana, die sterk lijkt op de Express, met grote peulen en die iets meer dan 1 meter hoog groeit, net als de donkere Colana.

Bij de lage rassen is Eminent (40-60 cm) het klassieke ras. Enkele andere oudere rassen en een paar nieuwigheden zijn weinig verspreid.

Bij de hoge rassen zijn het de oude soorten die, zonder concurrentie, de plak blijven zwaaien, waaronder de Mechelse Krombek (Ook Marktveroveraar of Groene Krombek genoemd).

De Mechelse Krombek behoort tot de rassen met Gladde Zaden.

Info ivm het zaaien

De doperwt Mechelse Krombek is een rondzadige rijserwt.

Voorzaaien onder glas van half Januari tot half Februari voor een vroege oogst
Zaaien op regels in volle grond voor een latere oogst
Kiemtemperatuur 12-16°C
Voorgezaaide planten afharden bij 12-15°C en uitplanten Maart-begin April.
Geeft spitse peulen met lichtgroene erwten
Aan gaas telen, dus tijdig aanbinden.

Berichten over deze plant